h

De coöperatie die Rabobank heet

3 juli 2013

De coöperatie die Rabobank heet

De Rabobank Groep is een grote coöperatieve bank in ons land. De bank heeft geen aandeelhouders en is niet beursgenoteerd. De jaarlijks gemaakte winst wordt helemaal ingehouden en dient ter versterking van het eigen vermogen. Ik heb er met groot plezier zo’n 36 jaar gewerkt in diverse functies, het laatst als interim- project en crisismanager.

De Rabobank heeft recentelijk een van de dochters, de oudste Nederlandse beleggersclub Robeco verkocht aan een Japans bedrijf. De opbrengst, bijna 2 miljard euro, moet dienen als versterking van het eigen vermogen. Immers bij alle Nederlandse banken moeten de zogenaamde ‘buffers’ toenemen.

Dat komt door het risicovol bankieren in de laatste jaren. Als je op de balans van de Rabobank Groep kijkt dan zie je dat bij de ‘waardeveranderingen’ grote bedragen moesten worden afgeboekt, dan wel dat stevig moet worden gereserveerd. Met name voor de volstrekt uit de hand gelopen vastgoedwaarden, die enorm in waarde zijn gekelderd, waardoor bijvoorbeeld SNS recent kapot ging en door de Staat moest worden overgenomen.

Ook Rabo zit op een Vastgoedrisico, waar je nu eigenlijk nauwelijks iets van kunt zeggen. Het levert in elk geval een groot verlies op. Kijk als je langs Bedrijventerreinen rijdt maar eens wat aan Vastgoed te huur of te koop wordt aangeboden. De verkoopborden vallen er bijna af, zo lang staat dat onroerend goed al te koop.

De schatting is dat in Nederland voor miljoenen vierkante meters bedrijfs- of kantoorruimte leeg staat en het ziet er ook niet naar uit dat dit in de komende tijd nuttig kan worden aangewend. Dan is de Rabobank nog verwikkeld in de zogenaamde Libor-affaire, waarbij renterisico’s op een of andere wijze werden gemanipuleerd, met name in Londen en de VS. Waarschijnlijk kost die affaire de bank ook enkele honderden miljoenen.

Vandaag bereikt ons het bericht dat de geslaagde verkoop van Robeco succesvol is afgewikkeld en dat 53 managers en specialisten 33 miljoen als bonus mogen verdelen. En direct na de berichtgeving via de Journaals komt Rabo met z’n bekende TV-spot: coöperatief bankieren, een fantastisch bedrijfsconcept, en daarna volgt dan de topslogan: Samen Sterk!

Je moet maar durven: in het nieuws komen op deze manier die nog eens aangeeft dat enig invoelend vermogen de coöperatieve bank vreemd is. Het vertrouwen in de banken daalt met de dag, maar in het Utrechtse ‘Dallas Palace’ is men stokdoof en stekeblind voor de gevoelens van Nederlandse burgers en vooral de klanten. En dan de Nederlandsche Bank. Die bank moet letten op de regelgeving.

De uitgekeerde bonus van liefst 33 miljoen is in strijd met die regelgeving. Maar de bank heeft het in weerwil van het verbod toch toegestaan. En dan zie je Jeroen Dijsselbloem als verantwoordelijke minister van financiën boos en teleurgesteld reageren. ‘Een verkeerd signaal’ brengt hij met verstikte stem uit.

Banken en politiek vervreemden zich van de gewone burgers uit de samenleving. In het programma Zwarte Zwanen van MAX op maandagavond 1 juli jl. werd duidelijk dat beleggers die pensioenfondsen in hun beleid ondersteunen en adviseren miljarden winst maken die grotendeels terugvloeien naar het eigen bedrijf. Gepensioneerden zien niets van die giga winsten.

Die gepensioneerden moeten het doen met een pensioen, vaak al jaren niet geïndexeerd, of er wordt op het pensioen gekort. 63 van die fondsen hebben al kortingsbesluiten genomen. Het is een regelrechte schande als je de voorzitters van die beleggingsfondsen op de televisie hoort stellen dat het volstrekt normaal is dat maar een derde van de enorme winst op de verkoop van een bedrijf terugvloeit naar het ABP. Twee derde behield de belegger zelf. Het is pure diefstal, niet meer en niet minder.

Belastingontduiking en/of ontwijking loopt in Nederland op tot een bedrag van 32 miljard op jaarbasis. Zorgfraude, 3 tot 6 miljard op jaarbasis. En dat heilloze kabinet maar plussen en minnen en de miljarden halen bij de Nederlandse burger. En de Rabobank: 33 miljoen naar 53 man! Maar 6000 gewone medewerkers verliezen hun baan.

De coöperatie is van ons gestolen, opperde onlangs een oud lid van de Raad van Bestuur met wie ik koffie dronk. En Herman Wijffels: hij zal enige associatie met die bank waar hij ooit directievoorzitter was niet meer op prijs stellen schat ik in.

Vic Kerkhoff, SP lid te Best en
Voorzitter regionaal overlegplatform FNV Bondgenoten

U bent hier