h

Weddenschap verloren

2 juni 2013

Weddenschap verloren

Het is inmiddels juni geworden. Dus moet ik bekennen dat ik een weddenschap verloren heb, namelijk dat het kabinet in mei zou vallen. Ongelofelijk eigenlijk als je bedenkt hoe de zaken er in Den Haag voor staan.

Co Verdaas die is moeten aftreden, Weekers en Teeven die ternauwernood een motie van wantrouwen hebben overleefd en daarom als aangeschoten wild geen vin meer kunnen verroeren. Dan Samsom die zich steeds verder vervreemd van zijn achterban, maar stug zijn huwelijk met Rutte probeert te redden. Jeroen Dijsselbloem die zichzelf als minister van financiën klem heeft gezet door tevens voorzitter te worden van de Eurogroep. Nu al wordt hij teruggefloten door Duitsland en Frankrijk. Hij zal binnenkort wel het kabinet verlaten om zich geheel te wijden aan de lucratieve baan van Europese voorzitter. Weekers en Melanie Schulz Van Haegen-Geesteranus hebben beide bijna openlijk ruzie met hun ambtenaren, terwijl die laatste, samen met Wilma Mansveld, ook nog heel wat heeft uit te leggen over het onbegrijpelijke debacle met de Fyra.

Het hele zootje zet keer op keer daadkrachtig beleid in de markt, om het vervolgens weer even daadkrachtig uit te stellen of af te zwakken of zelfs in de prullenbak te gooien. Daar waar geld te halen valt, zoals bij de notoire zakkenvullers, belastingontwijkers, miljarden winstmakende ziektekostenverzekeraars, niet functionerende straaljagers en ga zo maar door, wordt neoliberaal de andere kant op gekeken. Verder wordt inderhaast, om zogenaamd doortastend te lijken, niet doorgerekend wat bezuinigingen opbrengen. Met als gevolgd dat de ene maatregel na de andere geld kost in plaats van oplevert.

We hebben nu de grootste werkeloosheid ooit, de bevolking weet ondertussen ook niet meer wat voor onzin verder nog op hen af komt; dus houdt de hand op de knip en het hele systeem wordt op zijn kop gezet (provincies moeten fuseren, gemeenten moeten groter worden, kerntaken worden doorgeschoven naar de gemeenten of worden geprivatiseerd). Gevolg is dat de Nederlandse Economie nog verder achteruit kachelt.

Gewaarschuwd door IMF, universiteiten en gezaghebbende economen, gaan ze gewoon door. Is dat nu gewoon domheid of arrogantie of gebrek aan verantwoordelijkheid? Weten ze dan niet dat VVD en PvdA in de peilingen nog maar op 40 zetels staan?

Straks, als het kabinet alsnog valt, want dat gaat gebeuren, kan Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis daar misschien nog duidelijkheid in brengen.

Oh nee, afgelopen donderdag heeft het kabinet zonder overleg of wat dan ook dit Centrum afgeschaft. Zo slim zijn ze dan weer wel. Ze zijn bang -en terecht- dat ze straks als het meest slechte kabinet ooit de geschiedenis in gaan.

Mick van Son

U bent hier