h

Tafelzilver

30 juni 2013

Tafelzilver

Als laatste der Mohikanen is nu ook Bernard Wientjes over de streep. Dit opperhoofd van het vrije marktdenken vindt nu ook dat Rutte niet moet bezuinigen. Samsom en Rutte staan nu werkelijk helemaal alleen op hun onbewoonde eiland, midden in de oceaan van hun fantasiewereld.

Met een beetje geluk komt medicijnman Rehn nog even bij hen op bezoek om hen samen in de echt te verbinden, want verliefd op elkaar zijn die twee nog steeds.

Het klonk een beetje als het eind van de indianenverhalen, zoals Wientjes schoorvoetend en een tikkeltje paniekerig bekend maakte dat het kabinet beter de 6 miljoen aan bezuinigingen kon vergeten. Om toch nog iets van zijn gezicht te redden kwam deze onverbeterlijke handelaar nog met een quasi oplossing. Verkoop het tafelzilver.

Daarmee bedoelde hij de genationaliseerde banken, zoals de ABN AMRO, de SNS en de ASR. Waarschijnlijk is dit een poging om een paar vriendjes goedkoop aan een bankje te helpen. Iedere tweedehands autohandelaar weet dat je nooit iets moet verkopen als de potentiële koper weet dat je hard geld nodig hebt. Dan wordt je het vel over de neus getrokken natuurlijk.

Die banken zouden op termijn best wel wat geld op kunnen leveren, maar waarom zouden we die banken überhaupt van de hand willen doen. De beste bank is een genationaliseerde bank! Een instelling die niet failliet mag gaan kun je het beste nationaliseren. Zo doen we dat ook met defensie en het onderwijs. Dat schreven Bastiaan van Apeldoorn, universitair hoofddocent van de VU, David Hollanders, postdoc onderzoeker aan de UvA en Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën in Tilburg. (Volkskrant 24-5-2013)

Zij vinden dat banken door hun omvang zo’n belangrijke factor spelen in het financiële systeem dat hun faillissement de hele economie zou kunnen ontregelen. To big to fail heet dat in jargon. In de praktijk betekent het dat de winsten geprivatiseerd zijn, maar de verliezen gecollectiviseerd. Oftewel, worden er winsten gemaakt steken de bankiers het geld in hun zak, maar bij verliezen eisen ze geld van de belastingbetalers.

ABN AMRO en SNS hebben de belastingbetalers al 33,7 miljard gekost. De ING hebben we samen gered met een bedrag van 10 miljard euro. Door dit genereuze gebaar van onze regering steeg de overheidsschuld in 2008 van 45% naar 58%en stijgt verder in 2013 naar 74%. Hoezo moeten we bezuinigen? De bonussen aan de betreffende bankiers zijn overigens gewoon uitgekeerd! Heeft blijkbaar iets te maken met juridisch en marktconform. In een genationaliseerde bank wordt dat gewoon de Balkenendenorm.

Volgens de overheid moeten we echter bang zijn dat deze topbankiers anders naar het buitenland vertrekken. Nou, bankiers die er zo’n puinhoop van maken mogen morgen van mij vertrekken. Naar het eilandje van Rutte en Samsom stel ik voor.

Mick van Son

U bent hier