h

Nul uren

26 juni 2013

Nul uren

Werkgevers- en werkgeversorganisaties hebben afgesproken het nul urencontract uit te bannen per 1 januari 2015. Waarom dit non-contract niet per 2014 afschaffen? Het is sowieso de vraag of een nul urencontract wel bestaansrecht heeft.

Men maakt immers een contract waarin de werkgever zich verbindt om jouw geen werk aan te bieden en daar dus ook niet voor te betalen. Maar wel lekker makkelijk: alle risico’s voor de werknemer en alle rechten en gewin bij de werkgever.

Het is daarom goed dat het afgeschaft gaat worden. Hoewel het pas in 2015 gaat gebeuren wordt de afspraak nu al geschonden. Verschillende werkgevers gaan al rare contracten aanbieden, zoals een contract voor minimaal twee uur per maand of tien uur per jaar. Daar schieten we dus niets mee op!

Het nul urenprobleem is slechts een klein onderdeel van een veel groter probleem. Terwijl de crisis voor veel kleinere bedrijven een ramp is, is het voor veel bedrijven die het goed gaat een zegen. Met het argument CRISIS in de achterzak worden duizenden werknemers gedumpt.

Een ontslagaanvrage voor massaontslag wordt door het UWV meestal klakkeloos goedgekeurd op basis van zogenaamde economische gronden. Daarna kunnen er twee dingen gebeuren: of de werkgever gaat daarna weer opnieuw werknemers aannemen, maar dan tegen een lager loon. Lastige of oudere werknemers zijn ze dan kwijt en de nieuwe werken voorlopig tegen een (veel) lagere loonschaal. Voor de top van het bedrijf en de aandeelhouders is dat erg lucratief.

Een andere mogelijkheid is dat de werkgever, na het ontslag van een deel van zijn werknemers, de overgebleven werkers harder laat (over)werken. Protesten hoeft hij niet te verwachten, want het zwaard van ontslag hangt boven ieders hoofd. Vakantiedagen kunnen zo niet opgenomen worden, zodat er op dit ogenblik nog voor 16 miljard euro aan vakantiedagen bij de bedrijven openstaan. Gelijkertijd hebben diezelfde werkgevers bedongen dat vakantiedagen binnen anderhalf jaar moeten worden opgenomen, terwijl ze de werknemers geen verlof geven onder het motto druk, druk, druk. Tel uit je winst!

De crisis die door Rutte c.s. behendig in stand wordt gehouden levert de grote bedrijven grote voordelen. Kleine concurrenten gaan failliet en de arbeidsvoorwaarden worden met vele jaren teruggeschroefd. Zo gauw de crisis voorbij is wordt het voor hen poen scheppen bij de vleet!

Hoe wordt je stinkend rijk? Nee, niet door keihard werken. De productiviteit die één persoon kan leveren staat dat niet toe. Hoe dan wel? Eenvoudig, door anderen (werknemers) keihard voor jou te laten werken en vervolgens een groot deel van hun productiviteit in jouw eigen zak te stoppen.

Werknemers zouden dat moeten beseffen en hun rechtmatige deel moeten opeisen! Als dat de werkgevers niet bevalt gaan ze zelf maar achter de draaibank staan.

Mick van Son

U bent hier