h

Toptarief

31 mei 2013

Toptarief

De Volkskrant wist onlangs te melden dat verhoging van het toptarief inkomstenbelasting de overheid alleen maar geld zou kosten in plaats van opleveren. Dit zou moeten blijken uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CBP).

Verder stelt het CBP dat een toptarief van 49% (nu is dat 52%) zelfs meer zou opbrengen dan het huidige tarief. Men zou ertoe kunnen nijgen dat de rekenaars van het CBP, die ongetwijfeld in het hoogste tarief verblijven, dit uit eigenbelang schrijven. Maar, dat schijnt niet het geval te zijn. De reden die zij aangeven is dat bij een hoger tarief meer veelverdieners belastingontwijkend gedrag zullen gaan vertonen.

Allen al het feit dat zij dat zo op durven schrijven geeft aan dat zij dit een vrij logische stap vinden. In plaats van vervolgens te stellen dat er dus iets gedaan moet worden aan de belastingmoraal of dat wetten ontwijking/ontduiking onmogelijk moeten maken, adviseert men de belasting niet te verhogen. Nee, zelfs de belasting te verlagen.

Is de gezamenlijke top van het CBP in dienst van Rutte of is het neoliberalisme, met de bijbehorende onethische denkwijzen, al zo ver doorgedrongen dat zoiets normaal gevonden wordt?

Een ander interessant punt is hoe het CBP berekent dat belastingbetalers bij een tarief van boven de 49% plotseling ontwijkend gedrag gaan vertonen. En wel zodanig dat de belastingopbrengsten zelfs teruglopen. Het lijkt net alsof er hier sprake is van een volkomen normaal natuurverschijnsel.

De waarheid is dat juist door belastingontwijking, door grote bedrijven, banken en speculanten in Nederland en in andere Europese landen waar wij mede bijdragen aan hun schulden, wij in de positie gekomen zijn dat er tekorten moeten worden aangevuld. Is het dan zo raar om van die mensen die daar van hebben geprofiteerd een extra bijdrage te vragen? Per saldo zullen ze er dan nog steeds op vooruit gaan.

Negentig procent van de Nederlanders zou maar wat graag in een door de SP voorgesteld 65-procents tarief (voor boven de 150.000 euro) vallen!

Mick van Son

U bent hier