h

Nederland, Fraudeland!

23 mei 2013

Nederland, Fraudeland!

De ophef over tal van fraudezaken neemt in ons land ongekende vormen aan. Zijn we een belastingparadijs voor brievenbusfirma’s, die zo miljarden aan belasting besparen? Een soort Kaaiman eiland dus in de west Europese Delta?

Vloeien miljoenen euro’s het land uit aan ten onrechte verkregen toeslagen aan nieuw Europees grondgebied. Polen schijnt zich nu ook al te melden. Declareren specialisten en ziekenhuizen ten onrechte voor niet uitgevoerde behandelingen of behandelingen die helemaal niet nodig waren? Ook de huisartsen komen nu in beeld. Opgeteld gaat het om honderden miljoenen per jaar dat door de gootsteen vliegt.

Frauderen samenwonende AOW-ers in Nederland werkelijk op een schaal die recent bekend is geworden? Ontduiken we in Europa voor 200 miljard aan belasting en ontwijken we in dat verband voor liefst 800 miljard? En geven ‘leden van Koninklijke bloede’ in dit land aan dat laatste concreet invulling?

Kortom, hebben we hier niet een wat al te grote mond over de corruptie in Zuid-Europese landen die van EU-steun afhankelijk zijn als we ons eigen gedrag bezien?

En wat vinden we eigenlijk van een staatssecretaris die stelt dat controle op al die frauduleuze handelingen eigenlijk nauwelijks mogelijk is, met name omdat de Tweede Kamer boter op het hoofd heeft? En dat hij nu beterschap belooft, terwijl het leed al sinds jaar en dag is geschied?

En een minister van Volksgezondheid die ‘het land’ vraagt om ideeën, omdat ze die zelf kennelijk niet heeft? Welnu, door betere controle, maar beter nog door meer integer handelen van hen die wij altijd hoog achten in de gezondheidszorg, kunnen honderden miljoenen worden bespaard. De goede artsen niet te na gesproken, maar dit stinkt toch als de hel? Zelfverrijking is aan de orde van de dag.

Fiscaal juristen en fiscalisten verdienen in dit land een dikke boterham, omdat zij het grote goud behalen voor diegenen die toch al barsten van de centen. Slinkse weggetjes bedenken waar de gewone man nooit achter komt en ook niet beschikt over het geld om die duivelskunstenaars te betalen.

Dat mensen met smalle beurzen en van hen zijn er daadwerkelijk nog veel, wel de huur van hun woning in enkele jaren tijd met 100 euro per jaar zien stijgen, terwijl hun inkomen nauwelijks toeneemt? Want iedereen moet immers inleveren.

Een premier die publiekelijk zegt dat de belastingregelgeving in dit land dik in orde is en die zich voor zo’n uitspraak zou moeten schamen, omdat zijn eigen staatssecretaris het onlangs in de Kamer heeft gehaald dankzij de dubieuze steun van de Partij van de Arbeid, die daarmee illegalen-wisselgeld dacht binnen te halen!

Schandelijk gedrag van politici die de politiek manipuleren en niet de crisis aanpakken. Die hun primaire taak het stoppen van met name de groeiende werkloosheid en het tegengaan van een dreigende tweedeling ernstig verwaarlozen, door geen hand uit te steken naar wat prioriteit heeft en zich gedragen als verwaande studenten, die alles beter weten, maar niet tot daden komen.

Een thuiszorginstelling die in de Achterhoek 800 mensen ontslag aanzegt. De PvdA-staatssecretaris is ‘verrast’ en adviseert de organisatie die dit doet vooral met de betrokken gemeenten in gesprek te gaan. Terwijl zijn wetsontwerp nog in de beide Kamers aan de orde moet komen.

Kortom, de SP houdt stand in het bestrijden van dit onzinnige en vooral onbarmhartige kabinetsbeleid en groeit langzaam in de peilingen naar nu weer ruim 20 zetels. De basis wordt versterkt door niet aflatende ‘straatacties’ en vooral het beïnvloeden van het goede werk dat de vakbeweging weer oppakt.

Binnen FNV Bondgenoten winnen we duidelijk aan invloed, door het fenomeen ‘politieke beïnvloeding’ op het lokale niveau met succes toe te passen. En steeds meer ‘inloopspreekuren’ te houden, in vakbondshuizen die op tal van plaatsen worden geopend of benut.

Kortom, we slaan de handen ineen, we zoeken de mensen in de knel op, we voeren actie voor de kwetsbaren en spreken tegelijkertijd politici op alle niveaus aan, omdat we opkomen voor mensen die dat zelf vaak niet kunnen. De vergrijzing is een belangrijke factor om rekening mee te houden en erop te anticiperen.

We stemmen met artsen en fysiotherapeuten af om het aspect preventie nu daadwerkelijk op te pakken. Mensen blijven langer gezond door te bewegen en een ander eetpatroon. Dat kan de eerste lijn initiëren en bevorderen. Tegen veel lagere zorgkosten. En dat moeten wij van hoog tot laag in de partij bevorderen en initiëren. Door niet alles tegelijk aan te pakken, maar te differentiëren naar ervaring en kwaliteit. Wie doet wat en hoe goed doen we dat dan?

Ik zet me vooral in binnen de vakbeweging, op inloopspreekuren en met het wapen van de politieke beïnvloeding, door te praten met vakwethouders, Stichting het Goed (re-integratie van WWB-ers) en fractievoorzitters. We bombarderen een gemeenteraad met opvattingen en adviezen en ontdekken tegenstrijdigheden in de regelgeving. Daardoor is en blijft de directe actie een van onze belangrijkste wapens. Dat loont en valt gelukkig steeds meer op.

Vic Kerkhoff
SP-lid Best en voorzitter regionaal overlegplatform FNV Bondgenoten

U bent hier