h

Geld zoek!

23 mei 2013

Geld zoek!

De crisis waar wij nu in zitten, welke naam ze er ook geven, heeft eigenlijk maar één oorzaak; er is namelijk een hoop geld zoek.

Vroeger toen er nog voornamelijk ruilhandel was belaste de lokale dictator de plaatselijke bevolking in goederen. Vlees, graan, fruit e.d. moesten de boeren afstaan aan ‘de Heer’. Deze sloeg dat op in zijn burcht en leefde er goed van. Toch zat er een grens aan wat hij van zijn onderdanen kon stelen, omdat zijn belastinginkomsten bestonden uit voornamelijk bederfelijke waar.

Tegenwoordig kennen bijna alle economieën geld. Dat heeft het voordeel dat je het op kunt slaan, zonder dat het wegrot. Nu door betere transportmogelijkheden en snelle communicatie de handel in snel tempo globaliseert hebben multinationals en de daaraan verbonden aandeelhouders de mogelijkheid tot een bizar formaat uit te groeien.

Kleine boeren en kleine bedrijven worden opgekocht, zodat een flink deel van de concurrentie de mond gesnoerd wordt. Mede daardoor worden er krankzinnige winsten gemaakt. Wat doen die grote bedrijven en investeerders: ze zetten het verdiende geld op banken.

Als je ziet dat er op dit moment vergaderd wordt door het Europese parlement over 1000 miljard euro die alleen al door belastingontwijking aan de Europese economie onttrokken wordt, dan kun je begrijpen dat het wereldwijd over een veelvoud van dat bedrag gaat. Per jaar, wel te verstaan. De kleine groep van zeer rijken zal een deel van dat geld besteden aan een uitermate luxe leventje, maar je kunt dat geld onmogelijk opmaken.

Biljoenen staan daarom op duistere bankrekeningen, zonder dat er iets mee gebeurd. Zou dat geld door vele kleine bedrijfjes en particulieren verdient worden dan zouden die dat uitgeven om goed van te leven. En dat zou dan weer betekenen dat van hun uitgaven weer vele mensen een baan hadden, zodat die er ook weer van konden leven. Met andere woorden, als geld niet rolt stokt de economie.

Toch gaan die multinationals gewoon door met het opkopen van de wereld. Waarom? Gewoon voor de heb, want je kunt niets met zulke bedragen. Op zeker moment zal de wal het schip keren vanwege het feit dat als de 90% procent van de gewone wereldburgers geen geld meer hebben om zaken te kopen, de multinationals ook geen klanten meer hebben. Dus: einde bedrijf! Maar al dat geld staat nog steeds op bankrekeningen van de super rijken.

Wat er van zo’n situatie komt is niet moeilijk te voorspellen. We hoeven alleen maar te kijken naar al die grote culturen uit het verleden die smadelijk ten onder zijn gegaan. Er komt oorlog en revolutie! Geen prettig vooruitzicht en zeker niet iets om naar uit te kijken.

Het tij valt nog te keren als we de neoliberale kliek een halt weten toe te roepen. Een halfslachtige poging wordt op dit moment door het Europese Parlement genomen. Veel hoeven we er niet van te verwachten. Rutte heeft al gezegd dat hij de duizenden belasting ontduikende brievenbusbedrijven in Nederland zal beschermen. Oostenrijk en Luxemburg willen vasthouden aan hun bankgeheim. Groot Brittannië gaat ook voor z’n eigen portemonnee.

De Groot Geld Graaiers hebben hun lakeien goed gekozen en op de juiste posities geplaatst. Maar het begint al te rommelen. Eerst in de Zuid Europese landen en langzaamaan gaat het naar het noorden. Het valt te hopen dat er snel socialistische regeringen komen in Europa; te beginnen in Nederland. Niemand zit tenslotte op chaos te wachten.

Mick van Son

U bent hier