h

De kroning

2 mei 2013

De kroning

Koningsgezinde Nederlanders hebben kunnen genieten van hun feest. Ik gun het hen van harte. Alles verliep in een opperbeste stemming, zonder incidenten.

Dat was 33 jaar geleden, bij de kroning van Beatrix, wel anders. Krakers gooiden roet in het feestje met de leuze: Geen woning, geen kroning.

Ik hou niet van rotzooi trappen en van geweld nog veel minder. Toch ben ik trots op die meiden en jongens. Ze lieten zich geen zand in de ogen strooien met mooie feestjes en ceremonieën, maar kwamen op voor de schrijnende woningnood.

Nu we langs alle kanten het moeras worden ingeduwd door neoliberalen en salonsocialisten blijft het oorverdovend stil. Terwijl in andere landen de stakingen en demonstraties niet van de lucht zijn, blijven de meeste Nederlanders kreunend en mopperend zitten wachten tot iemand anders het voor hen oplost. En dat gaat echt niet lukken.

Daarom kijk ik met enige weemoed terug naar mijn jonger jaren. Wij waren bereid te vechten voor onze idealen. Daarmee hebben we veel gewonnen. Voordat we alles weer kwijt raken zullen we toch echt in actie moeten komen.

Mick van Son

U bent hier