Groeivriendelijke begrotingsconsolidatie
Groeivriendelijke begrotingsconsolidatie
Laat deze titel eens rustig op je inwerken. Niet dat het helpt, want er staat niets. Dit is een uitspraak van Gladde Tong Rutte toen hij terugkwam van de Eurotop.
Een psycholoog kan er misschien iets mee. Rutte lijkt aan te geven dat hij begint te begrijpen dat bezuinigen niet de oplossing is en dat groei ook kan zorgen voor verlichting van de schulden. Dan moet hij natuurlijk de werkeloosheid laten dalen, het consumentenvertrouwen laten stijgen, de bouw stimuleren en nog wat meer van dergelijke zaken.
Eigenlijk wil hij dat niet, want het grootkapitaal vind het zo wel prima. Met het zwaard van de crisis boven het hoofd van de burgers kunnen ze de werknemersrechten afbreken en de verzorgingsstaat naar de knoppen helpen. Ze kunnen zo de lonen afknijpen en belastingverlaging afdwingen. Met wat dat allemaal oplevert kunnen ze vervolgens hun zakken vullen.
Daarom voegt Rutte daar het woord begrotingsconsolidatie aan toe. Zo stuurt hij de burgers het bos in, terwijl hij hoopt dat de rijken nog steeds denken dat hij doorgaat met bezuinigen. Gelijker tijd probeert hij zo zijn gezicht te redden in Europa. Hij weet immers dat hij de 3% norm nooit zal gaan halen. Daarom consolideert hij de begroting.
Consolideren betekent een heleboel. Bijvoorbeeld indikken, dekken (van schulden), vasthouden, samenvoegen tot één balans, bundelen, het omzetten van een tijdelijke schuld in een vaste schuld, tijdelijk bevriezen en nog meer.
Wat er ook gebeurt, Rubberen Mark kan straks zeggen wat hij wil, want hij kan kiezen uit vele betekenissen van het woord.
Conclusie van de psycholoog: de patiënt heeft grote moeite met het toegeven van zijn fouten, hij verzint in zijn hoofd steeds nieuwe werkelijkheden, hij schrikt er niet voor terug mensen met listen en mooie praatjes op het verkeerde been te zetten en ziet zijn vele tekortkomingen niet in. Kortom een verwend jong met een te groot ego dat altijd zijn zin moet hebben.
Eén tekortkoming van Rutte zie ik voor Nederland als een voordeel. Hij denkt namelijk dat wij allemaal, vriend en vijand, dom zijn. Daar komt hij nog wel achter!
Mick van Son
Reacties