h

Begrip

7 maart 2013

Begrip

Normaliter ben ik erg streng in de beoordeling van het huidige kabinet. Toch begint er nu enig begrip voor te bezuinigingen te komen. En wel op het punt van de gezondheidszorg. Dat kan zo inderdaad niet verder doorgaan. De kosten lopen gierend uit de hand.

Een kleine opsomming van genoemde kosten; gebaseerd op slechts één dag het nieuws volgen.

Meavita failliet. In twee jaar tijd hebben ze 100 miljoen verspild. Van de staat (van ons dus!) hebben ze 47 miljoen steun gekregen. Een geheimzinnige meneer X, die nu bij de gemeente Eindhoven werkt als sectorhoofd en gewoon Frank Vijg heet, heeft een paar Bv’tjes opgezet op de Antillen. Gaat daar ook geld heen? Ene mevrouw Blonk, internist bij het Catharinaziekenhuis , schijnt 100.000 euro teveel gedeclareerd te hebben. Het MMC heeft voor 18 miljoen haar entree in Eindhoven verbouwd. Erg mooi, met een natuurstenen vijver en een mooi buitenterras plus een nieuw restaurant.

Dit is de buit van één dag. In Nederland hebben we duizenden verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, maatschappen van specialisten enz. Allemaal bedrijfjes die winst willen maken, directeuren hebben en Raden van Bestuur. Wat dat kost en hoeveel geld er op diverse bankrekeningen staat. Want al die bedrijfjes hebben weer “buffers” nodig en dat loopt dan weer in de tientallen miljarden. Tenslotte wordt kwistig belegd, ook in het buitenland en gegokt met derivaten.

Terwijl ik dit schrijf hoor ik ook nog op de radio dat slechts 6% van de Nederlandse ziekenhuizen het voor elkaar krijgt binnen één jaar de rekeningen te versturen, waardoor er natuurlijk weer financiële problemen ontstaan.

U begrijpt nu wel dat bezuinigingen onontkoombaar zijn en dat premies en eigen risico’s fors moeten stijgen. Die neoliberale zakkenvullers kunnen we natuurlijk niet op een houtje laten bijten. Zij moeten er immers voor zorgen dat “de markt” zijn werk kan doen en dat is hard ploeteren.

Het vertrouwen in het (de)kabinet(ten) ben ik al jaren kwijt. Als we ons dit allemaal laten overkomen en ons als domme burgers laten uitkleden zal ik ook nog het vertrouwen in het gezond verstand van de Nederlander verliezen.

Zover zal het toch niet komen?

Mick van Son

U bent hier