h

Majesteit

1 februari 2013

Majesteit

Of je nu vóór of tegen de monarchie bent, je kunt Beatrix niet ontzeggen dat ze met een authentiek verantwoordelijkheidsgevoel haar taak als koningin heeft vervuld. Verder kun je ook haar gevoel voor majesteitelijk decorum niet ontkennen.

Daarom vraag ik mij af of ze werkelijk is afgetreden om ‘de jongere generatie een kans te geven’. Ik geloof het eigenlijk niet.

Zei ze niet: dat ze niet aftrad omdat ze zich te oud voelde en ook niet omdat ze het werk niet meer aankon of het niet meer ambieerde, zoals haar moeder dat ooit als argument gaf? Dan moet er dus een andere reden zijn. Even heb ik nog aan Friso gedacht, maar dat zou niet kloppen met de karakterschets die ik hierboven beschreven heb.

Wat best eens zou kunnen zijn, is dat ze behoorlijk op haar teentjes getrapt is door een ‘snotneus’ onder wiens leiding haar de enige inhoudelijke taak is afgenomen: haar inbreng in de kabinetsformatie. Verder ziet ze wat voor een puinhoop hij ervan maakt en hoe hij ‘haar onderdanen’ het vel over de oren trekt. Hij transformeert Nederland tot een asociale staat; een staat die niet past bij de Nederlanders.

Ik kan mij voorstellen dat Willem IV daar wat anders tegenaan kijkt. Om een of andere reden denk ik dat hij Rutte wel ziet zitten. En nadat zijn moeder en hij daar over gekibbeld hebben zei zij, ‘Nou dan los jij dat maar op’.

Willem houdt wel van wat zaken doen. Van een leuk paleisje in een derdewereldland. Van een beetje hupsen bij sportevenementen, zoals Rutte dat doet op houseparty’s.

Hoe zich dat allemaal zal gaan ontwikkelen blijft natuurlijk de vraag, maar een erg goed gevoel heb ik er niet bij.

Mick van Son

U bent hier