h

Een nieuwe auto

27 januari 2013

Een nieuwe auto

Op een morgen wil je wegrijden met je oude vertrouwde karretje; doet ie het niet. Pruttel de pruttel, maar verder niks. Naar de garage dan maar? Nee, dat is hartstikke duur en je bent de auto drie dagen kwijt.

Geld heb je maar weinig en geduld al helemaal niet. De oplossing staat in de schuur: de gereedschapskist! Motorkap open en daar sta je dan, want je hebt geen bal verstand van auto’s. Geen nood, energie en zelfvertrouwen heb je genoeg. Beetje draaien aan afstelschroefjes, wat bouten losdraaien en weer vast, wat lucht uit de banden, een beetje slaolie in de ruitensproeier; weet jij veel. Na een uurtje doet de auto helemaal niks meer. Dat wil zeggen ’t knalt, het stinkt en het rookt, maar verder niks.

Uiteindelijk komt de bezinning en het verstand en gaat de auto naar de garage. Niet na drie dagen, maar na anderhalve week krijg je een telefoontje van de monteur. Die zegt er niks van te begrijpen, want zo’n beetje alles is naar zijn grootje. Helaas, total loss. Er zit niets anders op dan een andere te kopen of te gaan fietsen.

Dit is nou precies waar ik aan denk als ik de capriolen van onze regering volg. De staatsauto heeft een crisis. Geld is er niet en geduld al helemaal niet. Dus gaan we hier en daar wat aan Nederland sleutelen. Hier een bezuiniginkje, daar een verandering of “modernisering”, weet jij veel.

Uiteindelijk heb je zitten knoeien met de belastingen, de BTW, de hypotheken, de AWBZ, de WW, het pensioen, de ziektewet, de huren, de woningbouw, de gemeenten, de maximum snelheid, de studiebeurzen, de ov-jaarkaart, de politie, defensie, ontwikkelingshulp, enz., enz. En nou doet het staatsautootje het helemaal niet meer. Dat wil zeggen de rook komt uit de oren van de burgers, het beleid stinkt, overal breekt brand uit, en verder functioneert er niks meer.

Nu nog wachten tot de bezinning en het verstand komt. Of nieuwe verkiezingen. De volgende regering zal het druk krijgen het autootje weer aan de gang te krijgen. Jammer van de tijd en het geld dat daar straks in gaat zitten!

Mick van Son

U bent hier