h

Demotie 2

9 januari 2013

Demotie 2

Capgemini gooit de knuppel in het hoenderhok door 400 (veelal oudere) Nederlandse werknemers, met het mes op de keel, te “vragen” of zij tot 10% van hun salaris willen inleveren. De top van het bedrijf doet daar zelf niet aan mee!

Het bedrijf, dat in Parijs zijn hoofdkwartier heeft, was in 2011 goed was voor een omzet van 9,6 miljard euro. De winst bedroeg 595 miljoen. Het bedrijf pocht ermee dat het met dubbele cijfers groeit.

Bij een gemiddeld salaris van 60.000 euro levert de voorgestelde demotie het bedrijf 2,5 miljoen euro op. Als je weet dat de CEO van Capgemini, Paul Hermilin, een salaris heeft (incl. bonus) van € 2.184.000 en zijn “vice chairman” Sorge Kampf zonder bonus op zo´n € 780.000 zit (dan reken ik alle lokale directies in diverse landen niet mee) dan begrijp je dat het alleen om winstmaximalisatie en shareholders value gaat.

Over zin en onzin van de “dure” oudere werknemer heb ik in mijn vorige stukje al het een en ander geschreven. Wat daar nog bij komt is het volgende. Werknemers werken doorgaans met een functieomschrijving die is vastgelegd in een cao en in een contract. Daarbij wordt een werknemer ingedeeld in een loonschaal.

Na een aantal jaren (ongeveer 10) zit je aan de top van je schaal. Dat is als je goed je best doet. Daarna krijg je – niet altijd - alleen nog een loonsverhoging die gebaseerd is op de inflatie. Dus dat werknemers naarmate ze ouder worden er ieder jaar geld bijkrijgen is onzin. Wel kan de werknemer promotie maken en zodoende in een hogere loonschaal komen. Maar dat is de keuze van de werkgever. Die werkgever kan bij het slecht functioneren van een werknemer deze promotie ongedaan maken of zelfs ontslag geven, maar dan moet je wel met bewijs komen.

Waar het hier over gaat is een spelletje. Met een groeiende werkeloosheid en daardoor een groter aanbod aan werknemers probeert de werkgever het salaris te drukken. De werknemers worden in hun ogen minder waard. Zo zit het marktprincipe in elkaar. Dat dit korte- termijn- denken onrust veroorzaakt met de bijbehorende daling van productiviteit en dat het slechte publiciteit oplevert doet er blijkbaar niet zo toe. Vandaag de miljoenen binnen schrapen is immers in het belang van de graaiers aan de top en de aandeelhouders.

Wie het spook van de werkeloosheid voor zich ziet opdoemen zou akkoord kunnen gaan met een demotie, maar dat lijkt mij niet verstandig. Want na een loonsverlaging heb je nog steeds geen garantie dat je niet ontslagen wordt. Wat je wel zeker weet is dat je WW en pensioen naar beneden gaan.

In dit licht gezien is het ook beter te begrijpen waarom de neoliberalen de WW willen verlagen en verkorten. Dan wordt namelijk de druk op de werknemer nog groter om te kiezen voor demotie. Het grootkapitaal (de honderd rijksten van de wereld hebben er in het afgelopen jaar weer 221.000.000.000 eurootjes bijgegraaid) heeft goede vrienden in het kabinet die na hun carrière als volksvertegenwoordiger ook een duit uit het zakje willen halen.

Mick van Son

U bent hier