h

Asscher

4 januari 2013

Asscher

Een zeer lezenswaardige bijdrage in Vrij Nederland over vice-premier (laten we dat laatste niet vergeten!) Asscher van de Partij van de Arbeid. Politiek is een hard vak. Dat straalt ook uit deze bijdrage en dat is terecht.

Van de kant van de PvdA-kroonprins blijft wel volstrekt onduidelijk waarom in deze kabinetsperiode 46 miljard euro moet worden bezuinigd. Elke econoom van naam en vooral enige ervaring waarschuwt tegen het ‘kapot bezuinigen van de economie’ en de interne vraaguitval die daardoor ontstaat.

Een term die PvdA-leider Samson voor de verkiezingen ook steeds in de mond nam. Net als ‘tegen dat rechtse rotbeleid’ zijn.

Asscher moet op de eigen portefeuille liefst 5 miljard bezuinigen. Met name het WW- en ontslagbeleid zijn daarbij in het oog springend. Met de sociale partners moet die klus worden geklaard. Dat wordt allemaal erg ingewikkeld, omdat met name de FNV nog steeds in zwaar weer verkeert en de achterban nauwlettend de koers van interim-voorzitter Ton Heerts volgt. Het oud-PvdA-kamerlid zit in een moeilijke positie, omdat de SP terecht steeds meer invloed in de vakbeweging krijgt.

En bedragen als 150 en nu weer 100 miljoen volstrekt onvoldoende zijn om een afglijdende arbeidsmarkt te stimuleren. En mensen die vaak meer dan 30 jaar hun werkzame bijdrage hebben geleverd te behoeden om na al een jaar het bijstandsniveau gedwongen te bereiken met alle gevolgen daarvan.

Asscher heeft overigens gelijk dat de vraag naar arbeid op termijn zal stijgen. Al ruim 20 jaar geldt overigens dat je in medewerkers moet investeren om hun ervaringsopbouw te versterken en verbreden als de werkomgeving versneld complexer wordt. Want ervaringsverbreding leidt tot een grotere inzetbaarheid, ook en met name voor ouderen. Dat is in de positieve economische periode achter ons te vaak vergeten of nauwelijks gerealiseerd.

Als Asscher dat begrip in elk geval in het overleg met de sociale partners kan realiseren, zou een vorm van echt lange termijnbeleid ontstaan. Dat zou voor dit kabinet een substantiële voorwaarde moeten zijn. En louterend voor heel veel angstige medewerkers!

Vic Kerkhoff
Voorzitter regionaal overlegplatform FNV Bondgenoten

U bent hier