h

Sprookjes

2 december 2012

Sprookjes

Rutte en Samsom staan te popelen om hun vloedgolf aan plannetjes over ons uit te strooien, net als kleine kinderen die na sinterklaas niet weten met welk speelgoedje het eerst zullen gaan spelen. Daarbij gaan ze er blijkbaar van uit dat een integrale visie niet nodig is.

Tot zo’n visie komen is voor hen ook zo goed als onmogelijk, omdat zij a: de tijd er niet voor willen nemen, en b: omdat beide partijen elkaars tegenpolen zijn. We zouden er ook nog aan toe kunnen voegen dat ze beide totaal geen idee hebben van wat er in de samenleving leeft én hoe die samenleving functioneert.

Wat ze beide wel een beetje kunnen, is rekenen. Dat wil zeggen: optellen en aftrekken. Je reduceert de Nederlandse bevolking en haar economie tot een reeks getallen. Je stelt het begrotingstekort op een nergens op gebaseerde 3% en vervolgens reken je daar naar toe. Omdat je een jonge hond bent moet het snel. Dus pak je een stel kaarten en mag je om beurten een onderwerp kiezen en daar een getal aan hangen. Hoe simpel kan het leven zijn!

Omdat regeren in het jeugdhonk nog wel een beetje leuk moet blijven en je niet wilt dat 16 miljoen burgers (exclusief de 97.000 miljonairs) de gezelligheid verpesten, dreig je met Griekse toestanden, eis je dat er geen onrust ontstaat, sta je erop dat de kiezers het zo gewild hebben en vindt je het bijzonder flauw wanneer de mensen niet begrijpen dat een verkiezingsbelofte breken nu eenmaal 'all in the game' is.

Dit is niet de eerste crisis die ik meemaak. Er zijn in de afgelopen 60 jaar wel vaker pittige problemen geweest. Toch ben ik deze keer helemaal van slag. De mate van dommigheid, het totale gebrek aan empathie, de kortzichtigheid… en dat allemaal met een brede glimlach. Hoe kan dat gebeuren in een modern land?

Laten we als SP’ers als de bliksem aan de slag gaan en dat bizarre duo terugsturen naar het sprookje waar ze uit ontsnapt zijn. Hoe eerder we nieuwe verkiezingen hebben, hoe beter. Hopelijk is een ramp nog te voorkomen.

Mick van Son

U bent hier