h

Sociaal Cultureel Planbureau: wereldvreemd!

19 december 2012

Sociaal Cultureel Planbureau: wereldvreemd!

Een onderzoeker van het SCP stelt dat ouderen boven 75 jaar geen behoefte meer hebben aan een concert- of toneelbezoek en ook geen nieuwe computer meer nodig hebben. ‘Zij trekken zich na die leeftijd langzaam uit de samenleving terug’.

Daarna volgt de stelling ‘dat ouderen dus best met minder inkomen toekunnen’. Pensioenfondsen behoeven de uitkering aan ouderen dus ook niet op niveau te houden. Het zijn kreten, niet meer en niet minder, van een wat wereldvreemd instituut dat dankzij ons geld overeind wordt gehouden.

Men vindt de huidige onrust bij senioren over hun toekomstige financiële mogelijkheden dan ook volstrekt overdreven. Immers: het eigen huis is afbetaald en de kinderen zijn de deur uit! En wat men al helemaal niet in de gaten heeft is, dat dit type bijdragen generaties tegen elkaar opzet.

Te dwaas voor woorden was een recente uiting via NU.nl, waarbij een ‘jongere’ vond dat men de ouderen hun spaargeld of vermogen ‘maar moest afnemen’. Want: ‘men had dat toch niet meer nodig’.

Het SCP zou zich letterlijk rot moeten schamen als men komt met deze volstrekt belachelijke publicaties. Zeker, ouderen hebben het gelukkig een stuk beter dan in het verre verleden het geval was. Mijn grootvader was ongelofelijk blij met wat toen werd genoemd ‘het trekken van Drees’. Liefst 45 gulden in de maand bedroeg de eerste uitkering in 1954. Er kon toen zowaar een pakje roomboter worden gekocht.

Maar, als eerder betoogd, niet alle ouderen zijn rijk. Bijna 3% van de ouderen leven onder de bekende armoedegrens. Dat is de helft van het totaal aantal Nederlanders dat met die grens heeft te maken.

Het SCP heeft kennelijk geen enkel idee hoe de situatie nu al een aantal jaren is en ziet daarnaast volstrekt over het hoofd wat al (Rutte II) is aangekondigd. Aanvullende pensioenen worden in veel gevallen al enkele jaren niet meer geïndexeerd. Door gegraai in pensioenpotten door grote bedrijven en ook door ex-PvdA-premier Wim Kok, die het ABP ‘afroomde’. Die bedragen zijn nooit terugbetaald.

Meer dan 70 pensioenfondsen dreigen, ondanks een recent verbeterde ‘rekenrente’ toch vanaf 2013/4 te gaan korten. Er worden in dat verband percentages genoemd van 7 tot 13%. Daarnaast moeten ouderen (veel) meer zelf betalen voor hun zorgkosten in de toekomst. Want wie meer zorg nodig heeft, moet daarvoor zelf bloeden! En het laatste nieuws: werkenden moeten boven gepensioneerden voorrang krijgen bij de specialist!

Het begrip solidariteit is kennelijk niet meer aan de orde. Ouderen die in een huurwoning verblijven zien de toekomst met angst en beven tegemoet. De huren moeten fors omhoog en de corporaties hebben volgens inzichten van Aedes en de Woonbond het geld straks niet meer om normaal onderhoud te plegen.

Voeg daar de sterk stijgende energieprijzen nog aan toe, de onlangs verhoogde BTW naar 21% en wat blijft dan over dan het verhaal dat het SCP ophangt? En wat wordt eigenlijk bedoeld met de term ‘Sterker en socialer uit de crisis komen’ die Diederik Samson steeds met verve hanteert? Kennelijk ziet men de oudere als een soort melkkoe, waar men ongebreideld kan blijven tanken.

En dan laat ik het feit dat ouderen de basis voor deze welvarende samenleving hebben gelegd nog buiten beschouwing. Behoudens een argument: ouderen hebben meestal 40 tot soms ruim 50 jaar gewerkt. En vooral vele jaren hard gewerkt tegen een redelijk laag loon. De getoonde spaarzaamheid wordt dus nu afgestraft. Als je gespaard hebt voor een onbezorgde oude dag, zoals dat in de volksmond heet, wordt je daar kennelijk voor bestraft.

Eigenlijk zou een juridische klacht tegen het SCP moeten worden ingediend, vanwege ‘ophitsing’, dan wel ‘misleiding’. Tegen een groep mensen die als vrijwilliger het verenigingsleven overeind houdt en in de meeste gevallen ook nog als mantelzorger optreedt. Kortom nog een belangrijke en waardevolle functie vervult in de samenleving. SCP-directeur Paul Schnabel zou zich de ogen uit het hoofd moeten schamen voor dergelijke baarlijke nonsens!

Vic Kerkhoff
Voorzitter FNV Bondgenoten Zuid-Oost Nederland

U bent hier