h

Overheid

4 december 2012

Overheid

Wat is de definitie van de Nederlandse overheid? Het is een groep politici die door de Nederlandse burgers is aangesteld. De burgers voorzien deze overheid van een bepaalde hoeveelheid geld (middels belastingen), met het doel dat die overheid het reilen en zeilen in Nederland organiseert en controleert.

Vervolgens stelt deze groep politici ambtenaren aan om het door hen bepaalde beleid uit te voeren. Er valt vast nog veel meer over te zeggen, maar dit is de kern.

In principe rekenen wij deze politici iedere vier jaar af op hun functioneren middels verkiezingen. Het feit dat we de afgelopen 10 jaar gemiddeld om de 2 jaar verkiezingen hebben geeft al te denken. Het is voor de gekozen politici natuurlijk, behalve een hele eer, ook een grote verantwoordelijkheid om te mogen regeren. Van welke kleur zij ook zijn, ze vertegenwoordigen wel alle Nederlanders en een heleboel geld.

Om die verantwoordelijkheid gaat het nu. Het idee begint te ontstaan dat zij die zich opwerpen als onze leiders deze verantwoordelijkheid niet aankunnen. Sinds enkele decennia zien wij dat er van alles wordt geprivatiseerd. Post, openbaar vervoer, nutsbedrijven, telefoon, zorg, en ga zo maar door. De verantwoordelijkheid wordt afgeschoven naar private instellingen, terwijl de overheid wel pretendeert de controle te houden. Vervolgens begint men nu ook met steeds meer verantwoordelijkheden door de schuiven naar de gemeenten.

Het gevolg is dagelijks in de media waar te nemen. Exorbitante uitgaven aan prestigieuze gebouwen en de inrichting daarvan, vorstelijke salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden en geld dat met bakken over de balk wordt gesmeten door ondoordachte en onverantwoordelijke uitgaven. Denk aan de banken: niet goed gecontroleerd door de financiële waakhonden. Belachelijke salarissen voor bestuurders van privaat-maatschappelijke organisaties: niet op tijd ingegrepen. Denk aan Vestia, Laurentius, Amarantis, maar eerder ook de bouwfraude, Philips Pensioenfonds, ‘belangenverstrengeling’ van bestuurders in Groningen, Noord Holland en Limburg.

In totaal gaat het om miljarden gemeenschapsgeld!

Ook in ons Eindhoven gebeurd het. Het salaris van de directie van Trudo: nummer 1 in Nederland. Twee directeuren en Raad van Toezicht betrapt bij Wooninc. Een ambtenaar die ‘per ongeluk’ een opgraving van Marieënhage verkeerd inschat: extra kosten 640.000 euro. Catharinaplein twee keer verbouwd: extra kosten zo tegen de 700.000 euro. 18 septemberplein: 1,6 miljoen euro extra. Trappen Effenaar: 650.000/700.000 euro enz. enz.

In al deze gevallen gaat het om gemis aan controle en onvoldoende professionaliteit. Maar ook lankmoedigheid, haantjesgedrag en een koninkrijkjescultuur spelen ongetwijfeld mee.

Wordt het onderhand eens geen tijd voor leiders die niet weglopen voor verantwoordelijkheid en die niet voor het pluche of het graaien gaan?

Juist, ja, de SP, dat dacht ik ook!

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier