h

Demotie

24 december 2012

Demotie

Nu hoor ik het verdorie wéér. Twee jongerenleden van de FNV en de CNV pleiten bij Buitenhof voor demotie van oudere werknemers ten gunste van de jongeren. Die oudere werknemers hebben eerst een half werkzaam leven moeten werken om in een hogere loonschaal te komen. Dan zijn ze eindelijk zo ver en dan moeten ze het geld weer inleveren.

Per saldo komen die ouderen dus nooit in een hogere loonschaal. Ik vind het allemaal best hoor, maar dan moeten die oudere werknemers wel met terugwerkende kracht de promotie die ze op jongere leeftijd niet gekregen hebben alsnog ontvangen.

Als deze jongeren zo goed kunnen rekenen – het waren nog studenten ook- dan heb ik zo mijn bedenkingen bij hun opleiding en ben ik bang dat ze waarschijnlijk nooit voor promotie in aanmerking zullen komen.

Wat willen ze nu eigenlijk? Eerst studeren tot een jaar of 25, goeddeels op kosten van de (oudere) belastingbetaler. En dan zonder enige ervaring gaan werken voor de hoofdprijs? Vervolgens worden ze 45, zitten met een paar dure koters in de pubertijd te kijken (die ook tot hun 25e willen studeren) en dan moeten ze gaan inleveren. Is dat de bedoeling?

Argumenten hebben deze studenten ook. De oudere werknemer zou minder productief zijn. Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn.

Feiten: De oudere werknemer verzuimt minder en blijft vaak tot hoge leeftijd gezond. Dat is ook de reden dat ze tot 67 moeten doorwerken. Ze zijn psychisch gezonder. Ze hebben meer kennis en ervaring. Ze zijn sociaal vaardiger. Ze zijn minder ik- en carrièregericht. Ze zijn toleranter. Ze nemen minder onverantwoorde risico’s. Ze hebben meer zelfkennis en zijn loyaal. Bovendien zijn de oudere werknemers, demografisch gezien, binnenkort hard nodig, omdat er straks te weinig jongeren beschikbaar zijn om het werk te verrichten. De crisis gaat ook een keer voorbij!

Een ander argument is dat de ouderen heel rijk zouden zijn. Op zich is dat al geen reden om het geld dan maar aan de jongeren te geven, maar in de praktijk zullen de meeste ouders hun kinderen financieel bijstaan als dat nodig is en als dat kan. Dat de gemiddelde oudere rijker is dan de gemiddelde jongere mag dan statistisch kloppen, maar gemiddeld wil zeggen dat er ook veel ouderen zijn die het behoorlijk moeilijk hebben. Bovendien wordt bij de “rijkdom” van de ouderen het huisbezit meegerekend, maar een huis kun je niet op je boterham smeren. Daar woon je in. En naar wie gaat dat huis straks. Juist, naar de kinderen.

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier