h

Hypotheekrenteaftrek

4 november 2012

Hypotheekrenteaftrek

Zoals de zaken er nu voor staan gaat de hypotheekrenteaftrek per 2014 met 0,5% per jaar omlaag voor huiseigenaren die in het 52% tarief zitten. Om deze personen niet al te erg te laten schrikken, gaat de betreffende belastingschijf waarschijnlijk omlaag naar 49%.

Voor mensen die slechts voor een klein deel van hun loon in het hoogste tarief verblijven kan dat inderdaad enkele tientjes per jaar gaan kosten. Hoewel de cijfers nog niet allemaal vast staan kunnen we toch stellen dat naarmate men méér verdient de 3% belastingverlaging meer gaat opleveren dan de 0,5% verlaging van de aftrek van de rente kost. Een veelverdiener kost de belastingdienst dus veel meer dan het oplevert.

Maar niet alleen de rijke huizenbezitter met een hypotheek wordt hier bevoordeeld. Alle mensen, ook diegenen die hun huis al afbetaald hebben of hun huis cash hebben gekocht, krijgen 3% belastingkorting als ze in 52% tarief vallen.

Vergelijk dit met de huurders van een sociale huurwoning. Die gaan allemaal, afhankelijk van hun inkomen, fors meer betalen. En dat geld gaat niet naar de corporaties, die er nieuwe sociale woningen van zouden kunnen gaan bouwen, maar naar de staat.

Behalve dat hier de rijken bevoordeeld worden ten koste van de minder rijken en armen, gaat dit ook nog eens ten koste van de economie. Vooral ten koste van het midden- en kleinbedrijf. Immers, wat een rijke extra krijgt hoeft niet besteed te worden aan kosten van het dagelijks onderhouden van het gezin. Het gaat waarschijnlijk op een bank- of beleggingsrekening. Veel gezinnen die huren moeten op zaken gaan besparen om de hogere huur te kunnen betalen. Dat geld had anders besteed kunnen worden aan “boodschappen”.

Dit laatste geldt natuurlijk voor alle kostenverhogingen die worden doorgevoerd door het nieuwe kabinet, met als slechtste voorbeeld dat de BTW al met 2% is verhoogd.

Volgens het CBP gaan de rijken wat meer inleveren dan de armen, hoewel ik twijfel aan deze berekening. Mensen met een goed inkomen zullen bezuinigingen ook niet echt leuk vinden, maar zij hoeven daardoor niet in hun kwaliteit van leven te worden aangetast. Voor het aantal gezinnen dat de armoedegrens gaat naderen of erover heen gaan – en dat zullen er duizenden zijn – ligt de zaak natuurlijk heel anders.

In Griekenland, Spanje en Portugal kunnen we zien hoe verwoestend dit soort beleid uitpakt. Daar zouden we van moeten leren. Gelukkig schijnen de kiezers het langzaam te gaan begrijpen, want op 28 oktober stonden de peilingen op 7 zetels verlies voor de PvdA en 3 voor de VVD. De nieuwe regering is nog niet eens aangetreden en de coalitie is zijn meerderheid al kwijt!

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier