h

De hardwerkende Nederlander

7 november 2012

De hardwerkende Nederlander

Volgens de VVD’ers worden de hardwerkende Nederlanders onterecht hard getroffen door de ziektekostenpremies. Dat kan zo zijn; iedereen mag daar zijn mening over hebben. Waar ik mij echter aan stoor, is de term “hardwerkende Nederlander”.

Men bedoelt in deze mensen die een inkomen hebben van meer dan ca. 50.000 euro. Hiermee insinueert men dat lieden die minder verdienen niet hard werken! En, hoe noem je de duizenden mensen jarenlang hard hebben gewerkt, maar nu ontslagen worden? Of de mensen die meer dan veertig jaar onze maatschappij hebben opgebouwd en nu genieten van een pensioen? Luie donders, zeker.

Dus, nog scherper gesteld, hoe meer je verdient, hoe harder je gewerkt hebt.

Het wordt nog erger wanneer diezelfde werkende Nederlanders beweren dat de verlaging van de ziektekostenpremies voor de minima ertoe zullen gaan leiden dat zij lekker de extra goedkope zorg gaan gebruiken. Heerlijk, om de twee dagen naar de dokter; wat een feest.

Het bewijs dat hiervoor geleverd wordt bestaat uit het harde feit dat mensen in de laagste loonschalen meer zorg gebruiken dan anderen. Laat dat nou kloppen.

Het is fascinerend om te zien hoe sinds de aanloop van de verkiezingen feiten verkracht worden om het eigen gelijk te bewijzen. Nieuwe mode, of zo, of is dat gewoon dommigheid?

Hoe zit het dan? Mensen die ziek zijn, of erger, chronisch ziek zijn kunnen niet werken of beperkt werken. Zij moeten meestal leven van een uitkering. Oudere mensen, vooral zij die in een verzorgingshuis verblijven, horen met hun kleine pensioentje ook tot de minima. Hun kwaaltjes horen er nu eenmaal bij. En tenslotte, wie weinig verdient (en toch hard werkt), kan gezondheid bevorderende middelen niet of nauwelijks betalen. Denk aan gevarieerd eten, sporten, voedingssupplementen, medicijnen e.d.

Het is dus een kip en ei verhaal. Zij die veel zorg nodig hebben daardoor vaak een laag loon en niet andersom.

Er zijn ook veel VVD’ers die het gek vinden dat zij voor dezelfde zorg méér moeten betalen dan de laagstbetaalden. Wanneer zij, in harde euro’s, veel meer hypotheekrenteaftrek kunnen toucheren, dan de minder gegoede burgers, hoor je ze niet meer. Want het zijn toch hardwerkende Nederlanders. Of niet dan?

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier