h

Zorgkosten alleen maar hoger?

14 oktober 2012

Zorgkosten alleen maar hoger?

Wat sterk opvalt aan de recente publieke discussie over de te verwachten sterke stijging van de zorgkosten, is het volledig afwezig zijn van het aspect ‘preventie’. Uitgebreid wordt ingegaan op de noodzakelijke maatregelen om die verwachte forse stijging te beteugelen.

Vooral mensen met een specifiek ziektebeeld en ouderen worden bang gemaakt door uitspraken over het niet meer vergoeden van hoge medicijnkosten, of zelfs het moeten verkopen van het eigen huis. Om daarmee de kostenstijging uit eigen middelen te compenseren en zelfs volledig te betalen!

Je kunt die verwachte doorlopende en vrij ongebreideld toename van kosten ook een halt toeroepen door een andere, vooral gezondere leefstijl te introduceren. Met name voor ouderen is het begrip ‘mobiliteit’ ofwel veel actiever bewegen, vaak nog ver weg.

We worden wel ouder, maar hoe is de leefkwaliteit van ouderen boven de 75 jaar? We willen die zorgkosten ook beteugelen door ouderen langer zelfstandig te laten wonen en de zorg die nodig is meer in de eigen omgeving verstrekken. Dat is een goede stap, maar de daarmee samenhangende tweede stap ontbreekt.

Ouderen moeten mobiel blijven, veel meer beweging hebben om spieratrofie te bestrijden en de gewrichten soepel te houden. En het eetpatroon moet nadrukkelijk veranderen, om overgewicht kwijt te raken. Met positieve gevolgen voor diabetes, hartkwaliteit en bloeddruk.

In het Eindhovens Dagblad stond op donderdag 9 augustus een bijdrage dat een vorm van krachttraining door ouderen minder suikerziekte oplevert. Het gaat er dus om niet steeds maar de boodschap uit te dragen dat de zorgkosten alleen maar stijgen, maar met name het denken te veranderen door vooral meer preventief bezig te gaan. Dan levert men op een heel andere manier een ‘eigen bijdrage’ (en ook nog een veel gezondere) om de kosten van de gezondheid minder te laten stijgen.

Fysiotherapeuten kunnen met hun relatief goedkope ‘medische fitness’ programma’s al in de eerste lijn een positieve bijdrage leveren. De meeste praktijken beschikken inmiddels over een oefenzaal, waar ook ouderen bijvoorbeeld twee maal per week flink en gericht aan de slag kunnen. Het zou een mooi initiatief zijn van huisartsen en fysiotherapeuten om samen een plan te ontwikkelen om ouderen veel intensiever te laten bewegen Dat is goed voor de mobiliteit en beweeglijkheid en je merkt al vrij snel een positief resultaat.

Nu verwijzen de meeste huisartsen pas naar een fysiotherapeut als er een feitelijk gezondheidsprobleem is, dus te vaak ‘curatief’. Verzekeraars zouden ook moeten inzien dat nu investeren straks veel extra kosten kan schelen en vormen van medische fitness vooral ondersteunen!

Dat staat natuurlijk los van de onnodige kosten veroorzaakt door dubbele onderzoeken en consulten, die ontstaan doordat huisartsen, specialisten en andere partijen in de ziekenhuizen nauwelijks met elkaar communiceren. Het electronisch patiëntendossier moet er daarom zo snel mogelijk komen.

Ook dat laatste aspect ontbreekt overigens in de huidige discussie. Over de veelbesproken marktwerking uitmondend in ondernemerschap van specialisten dat meer gericht is op omzet dan op terugdringen van (zorg)kosten, wordt wel gepraat, maar er gebeurt vooral op dat vlak inhoudelijk nog te weinig.

Wie pakt de handschoen op?

Vic Kerkhoff
Best

U bent hier