h

Jonge VVD'ers en PvdA'ers

8 oktober 2012

Jonge VVD'ers en PvdA'ers

De jonge VVD’ers en de jonge PvdA’ers hebben samen schaduw coalitiebesprekingen gehouden. In tegensteling tot hun oudere broertjes Rutte en Samsom waren zij er al helemaal uit.

Op BNR kwamen zij afgelopen donderdag graag vertellen wat hun bezuinigingsplannen voor Nederland waren. Gelukkig waren ze twintig minuten te laat in het programma, omdat ze de trein gemist hadden, waardoor ze weinig tijd hadden hun onzin met de luisteraar te delen.

Nog nat achter hun oren vertelden ze dat werknemers vanaf 50 jaar demotie moesten krijgen. Oudere werknemers waren immers minder productief en ze kregen steeds maar opslag, waardoor ze in de nadagen van hun arbeidzame leven te veel verdienden. Dat geld wat zodoende bespaard werd kon dan naar de jongeren gaan die veelal werkloos waren. Bovendien hadden jongeren veel meer kosten, omdat ze nog een huis moesten kopen en kinderen moesten grootbrengen. Oudere werknemers hadden hun huis al goeddeels afbetaald en de kinderen waren al de deur uit. Die konden dus makkelijk met minder af.

Wat deze knapen blijkbaar niet wisten is dat het fabeltje dat ouderen minder productief zijn en vaker ziek zijn, allang ontkracht is. Verder begrepen zijn ook niet dat werknemers geen hoger of lager loon krijgen, omdat ze meer of minder kosten hebben. Een salaris wordt uit onderhandeld tussen werkgever en werknemer, waarbij kennis, inzet en ervaring doorgaans het bedrag bepaald. Niet wat een werknemer de komende jaren aan kosten denkt te moeten gaan maken. Wat de werknemer met zijn geld doet of hoe hij zijn leven inricht moet hij zelf weten.

Verder vonden deze jonge politici dat de oudjes over teveel kapitaal konden beschikken. Weer datzelfde argument: dat hadden ze niet nodig, want ze hadden veel minder kosten dan de jongeren. Dat de oudere werknemer of gepensioneerde daarvoor zelf had gespaard scheen niet uit te maken. Dat het geld na de dood doorgaans aan de kinderen werd vermaakt blijkbaar ook niet.

Nu is de VVD al een tijdje het (bezuinigings)padje kwijt en de PvdA gaat slaafs dezelfde kant op, maar als het aan hun jongeren ligt zitten we binnenkort weer in de middeleeuwen. Iedere arbeider krijgt een paar boterhammen en verder: doorwerken en niet mauwen.

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier