h

Waar kan ik nog wonen

18 februari 2011

Waar kan ik nog wonen

Dag SP,
Ik heb een vraag. Waar kan ik dadelijk nog wonen in Eindhoven? Als men zo bekijkt zijn er bijna meer kantoren dan woningen. Zijn er opties een woonruimte te huren in een van de vele lege kantoorpanden?

Bij mij in Tongelre wordt er voor KPMG een pand neergezet van tweemaal 10 verdiepingen, terwijl de Kennedytoren en de gebouwen op de hoek van de Hoogstraat zo te zien niet bezet zijn. Ik zou dan graag in de Groene Toren willen wonen aan de Vestdijk. Lekker dicht bij het centrum.

Groet, HJC van K.

Antwoord (ingekort) van Jan van Erp, raadslid SP Eindhoven:

Beste mijnheer van K.,

De keuze waar u straks nog kan wonen, hangt sterk af van uw portemonnee. Van de "goedkope woningen" (tot ruim € 350,-) zijn er steeds minder door sloop en verkoop. Ook ouderenwoningen die nog hard nodig zijn worden gesloopt. Er wordt wel nieuw gebouwd, maar vanwege de crisis op een laag pitje en voor veel mensen te duur.

Al jaren hamert de SP erop dat lege kantoren een andere bestemming zouden moeten krijgen, bijvoorbeeld betaalbare huisvesting voor studenten, ouderen, arbeidsmigranten, etc.. Vaak als eenzame roeper in de woestijn.

Ondanks de leegstand komen er nog steeds nieuwe kantoren bij. Nu is het eindelijk zo ver dat de projectenstroom van kantoren, bedrijfsterreinen, appartementen, etc. die als een mammoettanker door de crisis heen blijft denderen, vaart begint te verminderen. Zo heeft het college ons raadsleden laten weten aan welke projecten ze geen medewerking meer willen geven omdat "er geen vraag naar is" of omdat ze teveel concurreren met andere nieuwe projecten. "Vraag en aanbod" is haast het enige criterium dat nu geldt en dan hoor ik de projectontwikkelaars denken: "elk aanbod schept zijn vraag". De wethouder heeft wel opdracht gegeven om nog eens goed naar de criteria te kijken en misschien gaat er dan ook op leegstand gelet worden.

Vanuit de SP zullen we blijven hameren op het (opnieuw) in kaart brengen van de leegstand van met name kantoren en bedrijfsterreinen en het bestrijden ervan, aandringen op transformeren (kantoor naar woningen, etc..) en behoud van de goedkope woningvoorraad.

Tot slot: een loft in de Witte Dame is misschien ook aan te bevelen. Ook midden in het centrum en je hebt dan de directeur van een woningcorporatie als buurman en gespreksonderwerpen genoeg.

Maar nogmaals: ik kan niet in uw portemonnee kijken.

Voor sociale huren zijn de mogelijkheden beperkt.

Met vriendelijke groeten,
Jan van Erp
Raadslid SP Eindhoven

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier