h

Geen plaats voor rolstoel

14 oktober 2010

Geen plaats voor rolstoel

“Het nieuwe muziekgebouw is een ontmoetingsplek bij uitstek. Een inspirerende plaats in het hart van de stad waar mensen samen genieten van de ambiance en van een uitzonderlijk concertaanbod.”

Deze tekst stond op de uitnodiging voor de opening van het muziekgebouw. Ik besloot om samen met mijn vrouw op de uitnodiging in te gaan. Er was aan alles gedacht. De genodigden hadden zelfs gereserveerde parkeerplaatsen in de parkeergarage van de Heuvelgalerie.

De ontvangst was hartelijk en ik moet toegeven, met de verbouwing is het muziekgebouw bijzonder mooi geworden.

Toen kwam de verrassing. Een man kwam naar ons toe en vroeg welke plaatsen wij hadden. Hij keek naar onze toegangskaarten en vertrok om “iets te regelen”. Nu is dit niet nieuw voor mij. Ik zit in een rolstoel en vaak moet er op het laatste moment een stoel verwijderd worden om plaats te maken voor een rolstoel.

Na een tiental minuten kwam deze man terug met een andere man. Deze kwam met de mededeling dat er voor deze voorstelling geen rekening gehouden was met rolstoelen. Mensen die dit bij de aanvraag aan hadden gegeven werd verteld dat de zaal die avond niet toegankelijk was. Waarom had ik niet aangegeven dat ik in een rolstoel zat, dan had men dat mij van tevoren kunnen melden. Ik kon maar beter naar huis gaan.

Woede en verbazing wisselen elkaar op zo'n moment af. Ik geef altijd bij uitnodigingen aan dat ik in een rolstoel zit. Dat had ik ook voor deze avond gedaan. En hoezo “niet toegankelijk”, is cultuur niet voor iedereen?

Nu was het inmiddels dermate druk in de foyer, dat ik niet direct weg kon. Dit kwam goed uit, want zo kon ik mijn frustratie delen met anderen.

Ineens stond de eerste man weer achter mij, maar deze keer met een dame. Ik kon eventueel aan de zijkant, onder aan het podium plaats nemen. Daar dit mij meer aansprak, dan naar huis gaan, ben ik op dit aanbod ingegaan. De voorstelling, wat ik ervan kon zien, was fantastisch.

Dat de zaal niet toegankelijk was, kwam door het gekozen programma. Er was gekozen voor een opening met de spectaculaire “Reddress”. Deze jurk is zo groot dat het podium uitgebreid moest worden ten koste van de rolstoelplaatsen.

Tijdens het open huis stond de rode jurk weer op het programma. Op de site staat “Voor ieder wat wils en alles gratis toegankelijk”. Maar het moet zijn “Voor bijna ieder wat wils en NIET toegankelijk”.

Ernest Maas
SP-raadslid

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier