h

Een perspublicatie over Bernard Gerard en Air Liquide

25 april 2010

Een perspublicatie over Bernard Gerard en Air Liquide

In het ED van 21 april schreef het ED een stukje over de aan fractiemedewerker Gerard (ondergetekende) geweigerde toegang tot de Open Dag van Air Liquide. Het stukje was gebaseerd op een persbericht van de SP, maar bevatte ook informatie vanuit het bedrijf en een eigen interpretatie van de journalist.

Het is niet mijn gewoonte om op elk persbericht te reageren. Dit persbericht bevat echter twee zaken die ik niet onweersproken wil laten.

Op de eerste plaats stelt een woordvoerder van Air Liquide dat ik mij “onder valse voorwendsels” toegang tot het bedrijf zou hebben willen verschaffen. Dit nu tast regelrecht mijn betrouwbaarheid aan.

Dit verhaal is absolute onzin. Air Liquide heeft in reactie op eerdere vragen van mijn hand, samen met de gemeente, een open dag georganiseerd. Daarvoor heeft het bedrijf in de buurt een flyer verspreid. Daarin stond niet dat de Open Dag exclusief voor wijkbewoners was. Bovendien heeft de SP leden in de wijk en heeft de SP met verschillende wijkbewoners over het probleem gesproken, zowel individueel als collectief. Dus zelfs als de bijeenkomst alleen voor wijkbewoners was geweest (wat dus niet in de uitnodiging stond), dan nog was mijn aanwezigheid als vertegenwoordiger gepast geweest.

Omdat de termijn verstreken was op het moment dat de uitnodiging mij bereikte, heb ik opgebeld (gewoon onder mijn eigen naam) en gevraagd of er nog plaats was. Die was er. Er werd niet gevraagd of ik in de wijk woonde, laat staan dat dat als eis gesteld werd. Op verzoek heb ik mijn adres doorgemaild (dat al tien jaar in het telefoonboek staat) en toen dat niet in de wijk bleek te liggen, ging het bedrijf ineens moeilijk doen. Ik kreeg de mededeling dat men ook (inderhaast) een bijeenkomst voor de politiek belegd had, maar ik kreeg geen expliciete mededeling dat de eerdere aanmelding geschrapt was. Dat men voor toegang een kaart moest tonen bleek pas aan de poort, want daarvan was eerder geen sprake.

Ik heb gewoon, rechtlijnig als altijd, mijn werk voor de volksvertegenwoordiging gedaan. Als ik de boel had willen oplichten, had ik dat veel eenvoudiger kunnen doen, namelijk gewoon als aanhang met een van onze leden meegaan.

Ik heb niets te verbergen, Air Liquide blijkbaar wel.

Ten tweede stelt het artikel dat de SP ertegen is dat Air Liquide een nieuwe milieuvergunning krijgt. Dat zou het einde van deze vestiging betekenen en het einde van de werkgelegenheid. Dat zou inderdaad hoogst ernstig zijn, ware het niet dat de SP dat noch gezegd noch bedoeld heeft. De SP wil dat er een rampenbestrijdingsplan komt en dat Air Liquide een betere milieuvergunning krijgt dan het concept dat er nu ligt. Daartoe heeft de SP enkele suggesties gedaan, die juridisch grotendeels niet eens afdwingbaar zijn. De SP roept de gemeente en het bedrijf slechts op om op vrijwillige basis een stap verder te gaan dan het wettelijk minimum voorschrijft.

Bernard Gerard

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier