h

Fijnstof is niet fijn!

7 oktober 2009

Fijnstof is niet fijn!

Sinds de Europese Unie de normen voor luchtkwaliteit heeft aangescherpt heeft Nederland een probleem en vooral wat betreft fijnstof. Het Rijksinstituut voor Milieu (Rivm) heeft sindsdien een landelijk netwerk opgezet om continu metingen uit te voeren. Via de provincie worden snuffelpalen en andere meetapparatuur geplaatst, verstopt in containers. Zo ook in Eindhoven op drie plaatsen en tijdelijk ook in kerkdorp Aalst aan de Eindhovenseweg (N69).

Via de provincie worden snuffelpalen en andere meetapparatuur geplaatst, verstopt in containers. Zo ook in Eindhoven op drie plaatsen en tijdelijk ook in kerkdorp Aalst aan de Eindhovenseweg (N69).

Als inwoner van Aalst/Waalre was ik geïnteresseerd in de uitkomsten. De gemeentelijke milieu ambtenaar kon me echter geen resultaten laten zien want die waren nog "in bewerking".

Alle meetgegevens moeten namelijk eerst door het Rivm gekalibreerd en gevalideerd worden. In de praktijk betekent dat simpelweg dat er gemiddelden per dag en per week berekend worden die ook een soort dempend effect hebben. Als burger wil je echter juist de hoogste waarden weten , die optreden zijn de spitsuren en bij ongunstige weersomstandigheden.

Vergelijk het met geluidsmetingen. Daarvan wil je juist ook de uitschieters kennen in decibellen, want boven de 90 a 100 dB is dat schadelijk voor onze gehoorsorganen.

Kennelijk heeft men bij het Rivm voor een andere benadering gekozen en gaat het hen om langdurige blootstelling van fijnstofconcentraties die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Al jaren is de N69 omstreden vanwege het vele vrachtverkeer dat van deze weg gebruikt maakt dwars door centrumgebied van Aalst en Valkenswaard. De landelijke en provinciale overheid hebben echter jarenlang alleen plannen bedacht voor het ontlasten van de N67 echter zonder concreet resultaat. De vrachtwagens denderen nog steeds door en de gevolgen van deze langdurige blootstelling aan de hoge concentraties fijnstof voor de bevolking zullen steeds ernstiger worden. Milieuzones in de grote steden zoals Amsterdam hebben ertoe geleid dat sterk vervuilende vrachtwagens geweerd worden uit het centrum.
Deze vervoersgroep is de grote boosdoener wat betreft fijnstof.

Bij toeval kreeg ik het jaarverslag van de Gemeente Waalre over 2008 onder ogen en daar was paragraaf 12 helemaal gewijd aan luchtkwaliteit. De eerste zin was al meteen verontrustend. De gemeente had al in 2007 besloten om een taskforce Luchtkwaliteit in het leven te roepen die aanbevelingen moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Kennelijk heeft het gemeentebestuur wél de voorlopige resultaten gekregen en die waren niet best.

Daarna komen de concrete gegevens. De norm voor de jaargemiddelde concentratie stikstof-dioxide wordt over een lengte van 7 km langs de N69 overschreden. De gemeente heeft vastgesteld dat in totaal 382 personen in dit gebied hieraan worden blootgesteld.

Daarnaast is er een norm voor het aantal dagen per jaar met meer dan 50 microgram per m3 fijnstof . Ook deze norm wordt in Aalst/Waalre overschreden en zelfs met 35 overschrijdingsdagen over een lengte van 2 km. Dan gaat het om 300 personen die in dat gebied wonen. Zelfs woon ik op nog geen 50 meter afstand van de N67 in het centrumgebied van Aalst en zou dus ook mogelijk tot de risicogroep kunnen behoren. Ik heb echter geen brief van de gemeente Waalre ontvangen waarin mij deze informatie is meegedeeld terwijl dat wel van behoorlijk bestuur zou getuigen. Enige voorlichting over de gezondheidsrisico's als gevolg van fijnstof zou op zijn minst op zijn plaats zijn. Niets echter van dit alles. Misschien dat de gemeente bang is dat zij een financiële vergoeding moet gaan uitkeren aan de getroffen inwoners of mogelijk een claim kunnen verwachten, omdat zij deze situatie gedurende enige jaren hebben laten voortduren.

Het is daarnaast onbegrijpelijk dat het gemeentelijke jaarverslag vermeldt dat de rapportages met betrekking tot de luchtkwaliteit over 2007 en 2008 nog steeds niet (definitief?) zijn vastgesteld ! Kennelijk wil men daarmee de verantwoordelijkheid bij het Rivm leggen.

Hierbij roep ik de Gemeente Waalre op om met deze gegevens, ook als zijn ze maar voorlopig, naar buiten te komen en de getroffen burgers te informeren over de gevonden fijnstofwaarden, de risico's en mogelijke voorzorgsmaatregelen!

Gezondheid is een te groot goed en mag niet het slachtoffer worden van jarenlange onduidelijkheid over de status van de rapportages. Onze gezondheid moet prioriteit krijgen, maar wordt nu al jaren bedreigd!

Ruud Thelosen
lid van SP

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier