h

Crisispakket

4 april 2009

Crisispakket

Na weken van intensief overleg hebben de drie regeringspartijen dan toch een akkoord bereikt over de aanpak van de crisis. Hoewel er veel kritiek op te geven valt toch maar eerst de positieve punten.

Het kabinet gaat gelukkig op korte termijn niet bezuinigen, waardoor de overheidsschuld de komende jaren wel zal toenemen. Deze wereldwijde crisis vereist echter buitengewone maatregelen. Het kabinet wil nu zelfs investeren in de economie en de samenleving. Zo zal er zeker € 4 miljard gaan naar het onderwijs zodat Nederland weer uitkomt op het Oeso gemiddelde van 5,8% . Dat is nog niet eens echt ambitieus, want eigenlijk zouden we met onze kenniseconomie in de kopgroep moeten zitten.

Duurzame energie krijgt ook een extra stimulans. Wouter Bos vertelde heel overtuigend donderdagavond in een actualiteitenprogramma dat er een groot windmolenpark in de Noordzee komt dat 2 op de 6 gezinnen in Nederland van duurzame windenergie zal gaan voorzien. De overheid wil ook de productie, introductie van elektrische auto's en een netwerk van snelle oplaadpunten financiëel gaan stimuleren. Verder trekt het kabinet veel geld uit om huizen en gebouwen beter te isoleren en veel energiezuiniger te maken (dubbele beglazing en isolatie).

De regering wil ook extra geld uittrekken voor maatregelen om de jeugdwerkeloosheid aan te pakken en mensen met tijdelijke arbeidscontracten beter te beschermen. Dat is allemaal goed nieuws voor het milieu en de maatschappij, toch zijn er ook vele gemiste kansen.

  • Waarom het miljardenvretende Joint Strike Fighter project niet stopzetten? De huidige straaljagers kunnen nog decennia mee, zo is gebleken.
  • Waarom schaffen we niet per direct het Koningshuis af dat jaarlijks bijna 100 miljoen Euro kost en geven we Oranjes daarvoor in de plaats een echt vrij leven, in plaats van een glazen "poppenkastleven". Dat is beter dan te verbieden dat Beatrix in navolging van Bernhard steeds weer aan geheime Bilderbergconferenties meedoet. Dat geld kan beter gestoken worden in een versterking van ons democratisch politieke bestel.
  • Waarom de hypotheekaftrek voor huizen boven de € 500.000 niet meteen stopzetten? Het kabinet gaat nu alleen iets doen aan verhoging van het huurwaardeforfait voor huizen boven de 1 miljoen Euro. Dat betreft maar een kleine groep en levert dus weinig op.
  • Waarom zoveel geld naar banken en financiële instellingen, die duidelijk hebben gefaald en met geld van burgers hebben zitten "gokken". Structuurbanken moeten opgesplitst worden zodat de gezonde delen verder kunnen gaan en de rotte delen failliet gaan. De overheid en de maatschappij moeten niet de dupe worden, dus bescherming van spaarders en ondernemerskredieten is wel nodig.
  • Waarom heeft het kabinet niet de moed om de topinkomens aan te pakken, het grootste maatschappelijke ongenoegen op dit moment. Stel verplicht een maximuminkomen in van € 200.000 ! Daarmee wordt de inkomenssolidariteit in ere hersteld.

Afgelopen week vond ook het tweede grote Rijnlandcongres plaats waar Michel Albert zijn al uit 1991 stammende boek "Capitalism contre Capitalism " toelichtte met een pleidooi voor een Rijnlandse of Scandinavische vorm van sociaal kapitalisme.

Ruud Thelosen
SP lid

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier