h

Niet bang voor UMTS-antennes

25 november 2008

Niet bang voor UMTS-antennes

Op nogal wat plaatsen in Eindhoven is er onrust over UMTS-antennes. De SP ontving een hele bezorgde brief van een mevrouw, die in de buurt van de Theresiakerk woont en kinderen heeft op een school daar vlak bij.

Bernard Gerard heeft de brief beantwoord. Als natuurkundeleraar (afgestudeerd in de theoretische natuurkunde en met applicaties op het gebied van straling en weefsel) heeft hij daar een hele stellige mening over. Volgens hem zijn de normen voor de burgerbevolking volledig adequaat en is er geen enkel gevaar. Fotonen in het Gigaherz-gebied, waarin UMTS-radiogolven zitten, hebben een energie die minstens 10.000 maal zo klein is als die van de kleinste moleculaire effect in het lichaam. Het enige, dat UMTS-golven doen, is opwarmen (net als in een magnetron) en daartegen richt de norm zich met succes. Alle serieuze wetenschappelijke studies vertellen hetzelfde verhaal.

Bovendien gaat bij de mevrouw in Strijp de bundel waarschijnlijk zelfs over haar huis heen. Een UMTS-bundel is een stuk van een platte pannenkoek, waarvan de onderkant met 6:1 ongeveer daalt. Als de antenne 20 m hoog zou hangen (in de toren van de Theresiakerk), komt de bundel pas 130 m verder op de grond. Dat staat in normale standaardliteratuur, die bijvoorbeeld op te vragen is bij de GGD. Onder de mast is de straling zwak.

De sterkte van een UMTS-mast op een paar honderd meter is ongeveer even groot als die van de TV-antenne van Lopik op tientallen kilometers. Als er een reëel effect bestond, was er al lang een geheimzinnige epidemie geweest in de Lopikerwaard. Quod non.

Als je van een GSM een hersentumor zou krijgen, zou men al lang geleden hebben moeten constateren dat er veel meer rechtszijdige dan linkszijdige tumoren waren. Niets van gebleken.

De effecten die je ziet zijn die van de angst voor het probleem, niet die van het probleem zelf, aldus Bernard Gerard. De enigen die iets te vrezen hebben zijn de onderhoudsmonteurs. Daarom zetten die de antenne uit. Buiten de directe bundel begint het gevaar pas op een paar meter. De flatbewoner die een antenne op zijn balkon krijgt heeft reden om te protesteren.

Bernard Gerard heeft de mevrouw uit Strijp aangeraden onbezorgd te zijn. Haar angst is een grotere bedreiging voor gezondheid en welzijn van haarzelf en haar kinderen dan het object waarvoor de angst bestaat.

Of de mevrouw zich laat overtuigen moet blijken.

Bernard Gerard
raadslid

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier