h

SP-spotje, vervolg

13 maart 2008

SP-spotje, vervolg

Naar aanleiding van het vorige artikel, SP-spotje dat 7 februari in het Eindhovens Dagblad stond, heeft een medewerker van de SP-Werkgroep 'Actie' mevrouw Annelies Vonlanthen-Mes gebeld. Annelies Vonlanthen-Mes heeft naar aanleiding daarvan de volgende tekst gemaild.

De thuiszorg is geen thuiszorg meer. De topmanagers hebben super-salarissen en -bonussen. Waarvoor?

Eerst ontslaan ze een aantal goede medewerkers die dan terug mogen komen met een 0 uren contract. Deze mensen zijn echt niet van lotje getikt. Geen pensioenopbouw. Helaas telt de mens niet meer mee, alleen het geld.

Zelf heb ik in binnen- en buitenland in de gezondheidszorg gewerkt. Van geriatrisch ziekenhuis tot thuiszorg. Met veel liefde en toewijding heb ik met de hulpbehoevende mens gewerkt. Maar in Zwitserland werd er gekeken na wat iemand voor zorg nodig had en niet naar de tijd. Iemand thuis verzorgen is nog altijd goedkoper dan in een verpleeghuis of bejaardentehuis. Dus iemand met een gebroken been gaat sneller dan iemand met een verlamming. Logisch toch?

In Nederland is er aan de hand van een scankaart duidelijk welke handeling hoe lang duurt en kan zo meteen door middel van een scanpen een prijs opgeslagen worden. Dus geen individuele zorg. Het moet allemaal snel. Je mag geen emotionele binding hebben met je cliënt. Maar dat gaat helemaal niet. Je haalt iemand uit bed, zet ze op het toilet, wassen, drogen en noem maar op. Maar door de tijddruk is het niet meer menswaardig. Hup het bed uit. Juuh plassen. De douche in en door. Amper tijd om iemand netjes af te drogen en aan te kleden. Gesprek te houden. Vlug door naar de volgende.

Gevolg: smetplekken, ontstekingen en mensen die, omdat er iedere keer iemand anders komt, niets meer in vertrouwen durven te zeggen. Dus door wisselend personeel worden signalen van verandering in ziektepatroon niet gezien. Angst om hulp te zijn verstoken.

Sinds een aantal jaren heb ik nog contact met een mevrouw waar ik heel graag gewerkt heb. Ze stoot op zoveel bureaucratie en onbegrip omdat ze oud is. Triest. Overal voor moeten vechten waar ze recht op heeft.

Zelf zie ik dat steeds meer hulpbehoevende een 'zwarte' hulp inhuren. Dan kunnen ze zelf bepalen wat ze gedaan willen hebben. Ook is dat goedkoper en geen gezeur. Geen stress en toestanden.

Het spotje van de SP is duidelijk: de zorg is uitgekleed en hiermee de zwakste die hier de dupe van is. Een sterke oude dame die met zich uit te kleden haar mening weergeeft hoe het om de zorg staat. Mensen, naar mate we ouder worden worden we ook niet mooier. En weet u wanneer u in de situatie terecht komt dat u hulp nodig heeft? Hoe zou u het vinden om iedere dag iemand anders aan uw lichaam te hebben zitten? Ook in het intiem bereik? Geen prettig idee? Wel?

Dus ik hoop voor u allen dat u gezond mag blijven. Vergeet vooral niet al die mensen die nu in de steek zijn gelaten door de thuiszorg. Zij hebben geen keus.

Annelies Vonlanthen-Mes

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier