Voor een betrokken stadsbestuur
Burgerparticipatie is een groot goed voor de SP, waarbij te allen tijde het algemeen belang goed in het oog wordt gehouden. De gemeente wil haar inwoners laten meepraten op ieder beleidsterrein. Daartoe zijn enkele goede aanzetten gedaan, maar het kan nog veel beter! Iedere Eindhovenaar die zich inzet voor het verbeteren van zijn of haar leefomgeving moet serieus genomen worden. Wij hechten hier sterk aan, omdat de SP sinds haar ontstaan een partij is, die naar de burgers toegaat en samen met hen naar oplossingen zoekt. De SP werkt niet alleen in het stadhuis, maar vooral ook in de wijk. Daar vinden wij inspiratie, ideeën en feedback voor ons politieke werk. Elke Eindhovenaar moet kunnen meepraten over onze stad. Op grond van de wetgeving kan de gemeente een “verordening op het raadplegend of raadgevend referendum” (volksstemming) vaststellen. De SP zet dit punt actief op de agenda van de gemeenteraad.
Integriteit en besturen
De basisvoorwaarde voor een goede omgang met elkaar is vertrouwen. De SP vindt dan ook dat er niet alleen hoge eisen gesteld moeten worden aan de integriteit van de overheid, maar ook aan maatschappelijke partners van de overheid. Integriteit is maatschappij breed. Een logisch uitvloeisel van dit standpunt is dat overheidsvertegenwoordigers slechts nevenfuncties kunnen hebben die verenigbaar zijn met hun functie. Zakelijke en overheidsbelangen gaan niet samen. De SP is voor strakke integriteitseisen bij de overheid, voor een gedragscode bij zakenpartners en gesubsidieerde instellingen. De SP is ervoor om vaker de Wet Bibob in te zetten, bijvoorbeeld bij bouwopdrachten.
Bij integriteit hoort ook het vraagstuk van de beloning van raadsleden, commissieleden en wethouders. De SP strijdt er al jaren voor dat deze beloning in verhouding staat tot de beloning van een gemiddelde Eindhovenaar. Dit doen we door zelf het goede voorbeeld te geven en de top van de vergoeding af te dragen aan de partij. We blijven ons inzetten voor normalisering van de vergoeding van volksvertegenwoordigers en bestuurders.
De gemeente als werkgever
De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als werkgever. De werknemers van de gemeente Eindhoven moeten samen een afspiegeling zijn van de samenleving. Dit geldt ook voor het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment voldoet de gemeente niet aan dit criterium. Dit moet in de komende jaren beter.
Daarnaast moet de gemeente het inhuren van derden fors terugbrengen ten gunste van het eigen personeel. Kennis en kunde moeten “in huis blijven” of ten minste in het samenwerkingsverband met buurgemeenten worden gedeeld.
Verder hebben we in de afgelopen bestuursperiode ervaren wat voor een desastreuze gevolgen jarenlange reorganisaties en bezuinigingen hebben voor de ambtenaren van de gemeente. Het werken in de gemeente moet weer op menselijke maat worden, met leidinggevenden die professionaliteit en betrokkenheid bij hun medewerkers ondersteunen. Als het aan de SP ligt, komt er in de nieuwe bestuursperiode aandacht voor een goede werkcultuur, waarbij ambtenaren zich kunnen inzetten vanuit hun kennis en kunde, hun talenten en betrokkenheid bij de stad.
Samenwerking en herindeling van gemeenten
Als er iets is wat van de mensen zelf hoort te zijn is dat wel de lokale democratie. Fusie en herindeling van gemeenten zijn daarom bij uitstek onderwerpen waarover de bevolking het laatste woord moet hebben.
De afgelopen jaren zijn er vanuit de rijksoverheid veel taken op het bordje van de gemeenten bijgekomen. Deze decentralisaties gingen meestal gepaard met een bezuinigingsopdracht. Hierdoor is voor veel gemeenten het totale takenpakket als zelfstandige gemeente financieel niet (meer) haalbaar. Dit leidde tot de oprichting en uitbouw van moeilijk te beheersen en vaak minder democratische intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De roep tot gemeentelijke schaalvergroting en fusies wordt hierdoor versterkt met als risico dat de afstand tussen bestuur en inwoners toeneemt en de transparantie afneemt.
Feitelijk worden gemeenten op deze manier door de rijksoverheid opgezadeld met problemen die ze zelf niet veroorzaakt hebben. De lokale politiek en democratie worden zo kapot gemaakt. Zelfstandig blijven als gemeente betekent dat een groot deel van het gemeentelijke budget feitelijk onder beheer komt van diffuse gemeenschappelijke regelingen., Een fusie tussen gemeenten betekent dat het bestuur verder van de inwoners komt te staan.
Uitgangspunten voor de SP bij samenwerking en herindeling zijn daarom
- De SP is niet principieel voor of tegen samenwerking tussen gemeenten, gemeentelijke herindeling of gemeentelijke fusies. Draagvlak, het belang van de inwoners en democratische controlemogelijkheden staan voor de SP centraal.
- Samenwerking en schaalvergroting mogen niet leiden tot hogere kosten die afgewenteld worden op de inwoners, mogen niet leiden tot het vergroten van de afstand tussen overheid en de inwoners en een goed niveau van dienstverlening moet verzekerd zijn en blijven.
- Als SP zien we dat het niet mogelijk is de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vorm te geven met behoud van lokale autonomie. We zien het als een uitdaging te blijven zoeken naar mogelijkheden voor democratische controle, transparantie en inspraak.
- Herindeling of fusies tussen gemeenten vragen om goede argumenten. Alleen economische winst voldoet hierbij niet. Wij willen dat er ook gekeken wordt naar het welzijn van de inwoners. Daarnaast moeten de risico’s helder in kaart worden gebracht
- Bij een herindeling of fusie moeten de inwoners nauw in het proces worden betrokken. Een fusie vereist instemming van de bevolking. Dit moet worden vastgesteld door een volksraadpleging, inwonersenquête of referendum. Zonder draagvlak steunen we het opgaan in een grotere gemeente niet en zonder draagvlak lijven we geen kleinere gemeente in.
Reacties