h

SP probeert crisisplan College te verbreden

5 juli 2009

SP probeert crisisplan College te verbreden

Het College had een behoorlijk crisisbestrijdingsplan neergelegd voor de raadsvergadering van 30 juni 2009. De kritische kanttekeningen van de SP waren er dan ook niet op gericht om het plan onderuit te halen, maar om het te verbreden. Daartoe twee voorstellen ingediend, van de hand van Bernard Gerard en verdedigd door fractievoorzitter Ans Heesterbeek.

Duurzaamheid als elastiekwoord
Het ene was een amendement, erop gericht om het begrip “duurzaamheid” meer “beet” te geven. Het begrip duurzaamheid begint een soort stoplap te worden, een soort gemoedstoestand die over sommige politici heen komt als ze langer dan 10 minuten nadenken.

Nu is wethouder Van Merrienboer in deze niet de beroerdste, maar ook hij gebruikt het begrip als een soort elastiekwoord dat de ene keer betekent dat je een monument onderhoudt, en de andere keer dat je dubbel glas zet. Beide is goed, maar je moet niet bij alles dat je anders ook zou doen meteen zo’n prestigieus label zetten.

Bernard Gerard stelde voor om het probleem op te lossen door het woord “duurzaam” te definiëren in de zin dat “duurzaam” betekent dat een project niet negatief en liefst positief werkt op de andere mondiale crises: voedsel en drinkwater, biodiversiteit en klimaat”. Deze definitie moest in het amendement worden toegevoegd aan de zeven selectiecriteria, waarmee het College een bulklijst van 171 projecten ingedikt had tot 33 projecten.

“Biodiversiteit” heeft op de lokale en regionale schaal vooral te maken met het handhaven of scheppen van waardevolle natuur. In praktijk is dat binnen de lijst van 33 vooral van toepassing op de uitwerking van enkele plannen voor een weg en voor bedrijventerreinen.

“Klimaat” heeft in de lijst van 33 vooral betrekking op het vliegveld. De SP ziet niet in hoe je een volledig duurzaam vliegveld kunt hebben. Misschien kom je nog ene eind met één klein vliegveldje als Welschap, maar niet voor alle vliegvelden in Nederland of op aarde.

Omdat Gerard niet wilde dat het College weer van voor af aan moest beginnen met het crisisplan (dat is urgent), stelde hij in zijn amendement voor om zijn toegevoegde criterium bij de 33 gekozen projecten in te zetten bij de uitvoering, en bij toegevoegde of geruilde projecten bij de selectie. Eindhoven Airport blijft een conflictpunt, maar dat komt binnenkort nog op allerlei manieren aan de orde.

De wethouder was hier niet voor. Hij vond dat hij al duidelijk en duurzaam genoeg was. Het amendement kreeg daardoor alleen steun van de SP en GroenLinks. Het is dus een typisch signaalvoorstel. Dat betekent dat je er nu geen poot mee aan de grond krijgt en over een paar jaar gelijk.

Ecologische industriepolitiek en cradle to cradle
Een beetje een hoogdravende term (bij gebrek aan beter), die beoogt de overheid een taak te geven bij het stimuleren van duurzaamheid en ecologie buiten de klassieke overheidssector. De meeste overheidsprojecten gaan vooral over de voorbeeldfunctie van de gemeente, over economische en sociale maatregelen, en over de woningmarkt. Daar is niets mis mee, maar het is beperkt. Als Eindhoven echt klimaatneutraal wil worden, zoals de ambitie is, zal het bedrijfsleven mee moeten doen. Dan moet je gaan kijken of de proceswarmte van de Campina gebruikt kan worden bij Philips, en of afval ven het ene bedrijf halffabrikaat kan zijn voor een ander bedrijf.

Normaliter bemoeit de gemeente zich daar niet mee, maar de SP wil dat daar wel over nagedacht wordt. Het is grotendeels onontgonnen terrein met kansen en valkuilen (zie ook het artikel over de Sportlaan/Hastelweg, dat binnenkort elders op deze site komt). Om het gebied een beetje in kaart te brengen, stelde de SP bij motie voor om over dit onderwerp in het najaar een symposium of zoiets te organiseren. Deze motie werd gesteund door de PvdA, GroenLinks en het CDA en haalde het dus. Bernard Gerard zal zich ervoor in gaan zetten.

“Cradle tot cradle” betekent dat je producten maakt die geen afval meer veroorzaken, omdat je al bij het ontwerp van het product die eis centraal stelt. Dat is niet alleen een kwestie van moreel besef, maar kan ook zakelijk interessant zijn. In Nederland is het begrip voor het eerst systematisch toegepast in de regio Venlo. Eigenlijk is het vreemd dat een van de belangrijkste maak-industrieregio’s van Nederland niet al zo denkt.
Binnenkort is er een instituut in Eindhoven actief, het ICSE dat in de Lichttoren gevestigd zal zijn (International Center for Sustainable Excellence). Het is niet meer dan logisch dat de gemeentepolitiek zich hierbij aansluit.

De SP vindt dat de gemeente alle recht heeft medewerking van het bedrijfsleven te verlangen. Uiteindelijk halen we hier met 200 mio eigen geld 400 mio van buiten heen. Het bedrijfsleven is daarvan een belangrijke begunstigde.

Bernard Gerard
SP raadslid

Aanvalsplan is niet alleen de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur

U bent hier