h

Plaza naar Strijp: Te vroeg, te leeg en te groot

14 juni 2009

Plaza naar Strijp: Te vroeg, te leeg en te groot

In de gecombineerde commissievergadering, enkele weken geleden, vroeg wethouder Van Merrienboer (PvdA) de commissieleden in principe akkoord te gaan met de verhuizing van het film- en theaterhuis naar Strijp-S.

In ruil daarvoor werd de finale beslissing uitgesteld tot september en beloofde de wethouder dat op dat moment het ondernemingsplan, de resultaten van een second opinion en een uitgewerkt collegevoorstel zou voorliggen. Een meerderheid van de partijen stemden hiermee in. De SP en enkele kleinere partijen stemden tegen dit collegevoorstel. In de raadsvergadering van 11 juni verzilverde de wethouder de toezegging.

Plaza Futura
Plaza Futura / Foto: Anke van Hest

Bij die gelegenheid diende de SP een amendement in om zich tegen het plan te verzetten en de raad op andere gedachten te brengen. Volgens enkele raadsleden was het betoog van SP-fractievoorzitter Ans Heesterbeek een herhaling van dat wat al was gezegd in de commissie. De politica liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen. "Plaza Futura heeft na jaren van onzekerheid recht op duidelijkheid over de toekomst", aldus de SP-fractievoorzitter, “maar mijn fractie is van mening dat de voorgestelde verhuizing naar Strijp S grote risico’s van financiële aard met zich mee brengt. De bezoekersaantallen zijn veel te optimistisch ingeschat en Strijp is niet het beste voor Plaza. Strijp S is te vroeg, te leeg en te groot." De SP vreest voor eenzelfde probleem als PopEi dat sinds enige tijd in het Klokgebouw op Strijp S zit en in de financiële problemen is geraakt, naar eigen zeggen als gevolg van de slechte bereikbaarheid van het gebouw door de werkzaamheden op het terrein. De rekening gaat naar de gemeente.

"De tijd waarin wij leven noodzaakt tot financiële voorzichtigheid en terughoudendheid op alle gebieden, ook in de culturele sector. Het Eindhovense cultuurbeleid dient de nadruk te leggen op de ontwikkeling en instandhouding van een veelvormig, kleurrijk en kleinschalig palet aan kunstinitiatieven dat past bij de identiteit van de stad." Volgens Ans Heesterbeek is dit te realiseren door een scheiding en een spreiding van de theater- en filmhuisactiviteiten over meerdere locaties.

"Een filmhuisaanbod op meerdere locaties in de stad kan impulsen geven aan de levendigheid en daarmee aan de economische bedrijvigheid, het kan makkelijker verschillende doelgroepen aantrekken en verspreid over meerdere locaties kan het vrijwel zeker goedkoper worden gerealiseerd dan het plan voor Strijp S. Het theateraanbod van Plaza Futura kan door andere instellingen of op andere locaties in de stad tegen lagere kosten en met een eventueel even gunstige of gunstiger uitstraling naar de directe omgeving worden verzorgd."

In het amendement vroeg de SP het college een onderzoek te laten uitvoeren naar hoe en in welke vorm de voorliggende problemen van Plaza Futura het beste kunnen worden ondervangen en het economisch meest verantwoord kunnen worden opgelost. Dit met inbegrip van de voorgestelde scheiding een spreiding van de theater- en filmhuisactiviteiten als alternatieve keuze naast die voor vestiging op Strijp S. De partij kon rekenen op de steun van Leefbaar Eindhoven (Van Bussel: "Ik heb in mijn gehele raadstijd nog nooit zo’n absurd collegevoorstel gezien"), EindhovenNu, Ouderenpartij, LPF, Stadspartij (Vleeshouwers: "Stenen stapelen voor cultuur moeten we zelf doen") en D66 (Schreurs: "Cultureel vastgoed moet bezigheid van de overheid zijn").

Helaas was dit niet voldoende voor een meerderheid in de raad. De raad stemde in met het collegevoorstel dat een minimale aanpassing onderging middels een VVD-amendement. In september komen we ongetwijfeld op dit onderwerp terug.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier