h

Raadslid kreeg klappen

9 juni 2009

Raadslid kreeg klappen

In de nacht van 30 april op 1 mei moest het Helmondse PvdA-raadslid Mohammed Chahim op het Stratumseind “als bob” vrienden ophalen. Hij kwam onbedoeld terecht in een opstootje en kreeg meppen van de politie, waarna hij vier uur werd opgesloten.

De auteur van dit artikel is zeer benieuwd naar uw reactie. Reageren kan onderaan dit artikel

Omdat hij raadslid was kwam het verhaal in de krant terecht. Ook de burgemeester van Helmond heeft zich ermee bemoeid. Chahim is bezig met een promotieonderzoek econometrie.

Stratumseind
Stratumseind / Foto: Anke van Hest

Eindhoven Nu - vertegenwoordiger Mostafa Abbou (een afgevallen PvdA-raadslid die voor zichzelf begonnen is) wenste op luide toon eveneens opheldering in een vragenreeks, waarop het antwoord er eigenlijk niet toe deed want de discriminatie stond al bij voorbaat vast.

SP-woordvoerder Bernard Gerard had de burgemeester met een neutrale toonzetting gevraagd om de raadscommissie BEZ bij te praten over wat er eigenlijk gebeurd was, en over de achtergronden. De SP heeft redelijke tot goede ervaringen met de Eindhovense politie en gaat er niet bij voorbaat van uit dat daar racistische rabauwen rondlopen. Dit soort verhalen moet echter wel correct afgewerkt worden om de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen niet nodeloos te verzieken.

Het bijpraten was geen enkel probleem en burgemeester Van Gijzel bracht daartoe de nieuwe politiechef van Eindhoven Centrum mee, Goossens. Een en ander werd gecombineerd met de bespreking van het jaarverslag van de politie.

Onomstreden staat vast dat Chahim niks verkeerds gedaan heeft. Hij had pech dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was in de verkeerde nacht (na de aanslag in Apeldoorn en de afgelasting van de feestelijkheden zal het politiekorps wel bloednerveus geweest zijn). De pech had iedereen kunnen overkomen en de persoonskenmerken deden er niet toe. Aldus de politiechef en aldus ook Chahim, met wie Bernard Gerard gesproken heeft.

waarna een klacht eerst niet mogelijk was
Chahim heeft meer moeite met de afhandeling. Een klacht was eerst niet mogelijk omdat hij de naam van de agent niet kreeg, en hij kreeg ook geen inzage in het procesverbaal – wat zijn recht was. Hij heeft het gevoel dat hij pas serieus genomen werd toen duidelijk was dat hij gemeenteraadslid was. Daarna werd de behandeling een stuk attenter en dat steekt Chahim, want er hebben hem sindsdien van dit jaar zeven klachten bereikt, meest overigens van autochtone herkomst. Die hebben de attentheid niet gehad. Chahim kreeg een dag later een gesprek en na vier dagen excuses. Desalniettemin gaat hij om principiële redenen toch een klacht indienen.

waarna de vraag rees of de klachtenprocedure wel deugde
De discussie in de commissie concentreerde zich op de klachtenafhandeling. “De bestaande regeling” zei Van Gijzel “is uiterst zorgvuldig, maar intern en zeer traag”. Klachten worden nu bij de politie zelf ingediend. Er is wel een aparte klachtencoördinator, maar die draagt hetzelfde pak. Daarna gaan de klachten ter lering naar de aangeklaagde afdeling. Daar verzanden ze soms in een moeras. Het kan weken duren voor er een mediationgesprek komt.

Van Gijzel, gesteund door partijgenoot en raadslid Gaby van den Biggelaar, met het idee om de klachtenprocedure extern te maken, dus bij een onafhankelijke instantie. Ook moet de afhandeling versneld worden. De snelheid, die Chahim uiteindelijk ten deel gevallen is, zou geen uitzondering moeten zijn maar regel. De SP is geneigd het hiermee eens te zijn. Er is wel een goed voorstel nodig. Een besluit is nog niet genomen.

het Stratumseind
Dat heeft een reputatie, maar het is goed om die in zijn context te plaatsen. Er komen iets van anderhalf miljoen bezoekers per jaar en zo beschouwd is het aantal incidenten klein. Er is al een hoop denkwerk besteed aan een veiliger Stratumseind. Zodanig, dat een agent als zijn strikte privémening al eens tegen Bernard Gerard verkondigd heeft dat hij voor zijn kinderen meer schrik heeft voor de route heen en terug als voor het Stratumseind zelf. Desalniettemin blijft verder denkwerk nodig en de SP zal proberen in de komende periode daar een zinvolle bijdrage aan te leveren. Waar mogelijk samen met de SP in Helmond, want dat is hetzelfde korps.

het diversiteitsbeleid bij de politie
In diezelfde commissievergadering kwam ook het Jaarverslag van de politie aan de orde. Het enige, dat in deze kolommen aparte vermelding behoeft, is de vraag van Bernard Gerard naar de sfeer in het politiekorps, en (wat daarmee nauw samenhangt) het diversiteitsbeleid. De website van de politie vermeldt een project in die richting, maar niet hoe het daarmee werkelijk gaat. Krijgt de politie vrouwen, minderheden en homo’s binnen en zo ja, slaagt ze erin om die vast te houden? Of hangt er een machosfeer?

Volgens de komende en de gaande korpschef Centrum is ZO Brabant een relatief oud korps met relatief weinig doorstroming (wat misschien iets zegt over de personeelstevredenheid). Mede daardoor kost het moeite om het politiekorps een afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Vrouwen werven gaat goed, allochtonen moeilijker (nu 5 a 6%), homo’s niet gemeld. Maar wat geworven is, blijft als regel wel binnen. Er lijken geen tekenen te zijn dat ze door de sfeer weer weggejaagd worden.

Bernard Gerard wil dit aandachtspunt in de toekomst blijven volgen. Het personeelsbeleid bij de politie is strikt genomen geen bevoegdheid van de raad, maar het is wel van belang voor hoe de politie op straat opereert en daar krijgt de Raad als volksvertegenwoordiger wel mee te maken.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier