SP tegen Plaza naar Strijp-S, raad voor
SP tegen Plaza naar Strijp-S, raad voor
Donderdag 14 mei ging een meerderheid van een vergadering van gecombineerde commissies in principe akkoord met de verhuizing van de Plaza Futura naar de Machinekamer op Strijp-S. De SP ziet er om een aantal redenen geen heil in, maar zag zich in deze mening slechts gesteund door de kleinere partijen.
Een definitief besluit wordt na 1 september verwacht als er een bedrijfsplan op tafel ligt en de resultaten van een 'second opinion' onderzoek binnen zijn.
De Plaza / Foto: Anke van Hest
Tijdens de vergadering van de gecombineerde commissie Mobiliteit, Milieu, Vastgoed en Participatie (wethouder Merrienboer, PvdA) en Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur (wethouder Mittendorf, CDA) werd de door de gemeenteraad aangevraagde exploitatietoets voor Plaza Futura in Strijp-S en het eruit volgende raadsvoorstel besproken. De SP vond het rapport beperkt omdat het uit gaat van verhuizen naar Strijp-S in een combinatie van filmhuis, theater en restaurant. De SP wil meerdere mogelijkheden bekijken en stelde in een eerdere brief aan de raad voor in Plaza Futura aan de Leenderweg te houden en haar capaciteit te vergroten middels dependances op bestaande locaties.
In haar analyse stelde de SP bij monde van woordvoerder Ans Heesterbeek dat er twee problemen spelen: "Plaza heeft recht op zekerheid van huisvesting na jaren van onduidelijkheid en Plaza wil de A-status behouden". De SP stelt dat de verhuizing naar Strijp niet nodig is voor het behoud van de A-status en heeft enkele weken geleden alternatieven aangedragen voor het behoud van deze status. Volgens de partij zitten aan een verhuizing "grote risico’s, zowel op kortere als op langere termijn, aan dit plan." De exploitatietoets, die op veel punten zeer verhelderend werd gevonden, bevestigde dit beeld. "Mijn fractie is niet overtuigd dat dit de beste oplossing is voor het probleem dat Plaza heeft," alsdus Ans Heesterbeek.
Zo zet de SP vraagtekens bij de veronderstelde verdubbeling van de bezoekersaantallen voor de filmzalen. "En zelfs bij een royale verdubbeling naar 150.000 bezoekers is er jaarlijks een tekort. Dat moeten we niet willen." Ook wordt betwijfelt dat de Plaza het beste af is op één locatie en of die locatie dan Strijp-S zou moeten zijn. Welke cultuurvormen passen bij de sfeer van Strijp-S? Past film daar zeker weten in?"
Een verspreiding van filmzalen en eventueel een theaterzaal over verschillende plekken in de stad kan heel goed werken. "Het geeft mogelijkheden om accenten te leggen en een nieuw publiek te trekken. Er kan gebruik gemaakt worden van de bestaande infrastructuur. Het economische effect naar de omgeving kan groter zijn. En, niet onbelangrijk, het is goedkoper." Het idee van een Plaza op meer dan één lokatie wordt niet alleen door de SP gedragen maar werd ook door de Stadspartij en de Ouderenpartij geopperd.
Het tijdstip van een verhuizing is ongunstig. "De ontwikkeling van het gebied is in een zodanig stadium dat Plaza geen of weinig bewoners van Strijp-S onder de bezoekers zal aantreffen. En komt de rest van Eindhoven wel naar een gebied dat deels jarenlang een bouwput is?" Volgens wethouder Merrienboer is op het moment dat de Plaza operationeel wordt, in 2012, de 'kop' van Strijp-S herontwikkeld en is er sprake van een 'goede verkeersafwikkeling'.
In de toets wordt niet gerept over de bestaande locatie aan de Leenderweg: "Het gebouw is ontworpen als bioscoop, het is vrijwel onmogelijk om na vertrek van Plaza een soortgelijke, rendabele bestemming te vinden. Sloop zal moeilijk zijn vanwege de samenhang met de bebouwing rondom. Er zal sprake zijn van kapitaalvernietiging, dit zou men moeten meenemen in het kostenplaatje." Wethouder Merrienboer stelde dat dit niet het geval is. Enige onderbouwing of toelichting van deze uitspraak bleef echter uit.
Hoewel de plannen over de toekomst van Plaza in een gevorderd stadium lijken te zijn wees de SP-woordvoerder de aanwezigen erop dat ze zich niet moesten laten leiden door gevoelens van 'er is nu geen weg terug', "maar door ons gezonde verstand en dat met enig historisch besef. Dan zullen we het beste doen voor Plaza en voor de stad." De politica sloot af met een citaat uit de exploitatietoets: "Geleidelijk is er een situatie ontstaan waarbij de besluitvorming wordt belast met eerdere plannen, die niet zijn doorgegaan. Het driemaal is scheepsrecht kan mogelijk versluierend werken op een rationeel proces".
Het CDA vroeg om een second opinion, een verzoek dat door verscheidene partijen werd gesteund. Bijna alle partijen gaven aan dat ze het ondernemingsplan van de Plaza misten en nodig achtten voor een uiteindelijke beslissing. Wethouder Mittendorf zag in de vergadering een zoeken naar zekerheden, constateerde veel herhalingen in de betogen en uitte haar twijfel over de aanwezigheid van bestuurlijke wil. Ze was wel bereid gehoor geven aan de vraag om een second opinion.
Wethouder Merrienboer wilde van de aanwezigen nog tijdens de vergadering horen dat deze in principe akkoord gaan met een verhuizing naar Strijp-S en zegde toe de vergadering tegemoet te komen met het voorstel om een finale beslissing pas na 1 september te vragen als er een ondernemingsplan en de resultaten van een second opinion voorliggen. Een meerderheid van de commissies stemden hiermee in. SP, Leefbaar Eindhoven, Ouderenpartij, LPF, ChistenUnie en D66 stemden tegen.
Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven
Reacties