h

Arbeidsmigratie in Eindhoven

8 oktober 2024

Arbeidsmigratie in Eindhoven

Foto: SP Eindhoven

Op dinsdag 24 september werd in het stadhuis, op initiatief van de SP in samenwerking met CDA, PvDA en PvDD, een informerende avond over EU-arbeidsmigratie gehouden. Het doel van de avond was om de gemeenteraad te informeren over EU-arbeidsmigratie, de problemen die er met dit onderwerp samenhangen, en de invulling in Eindhoven van het Actieplan EU-arbeidsmigratie.

De avond werd afgetrapt door mevrouw Malgorzate Bos, econoom en specialist op het gebied van EU-arbeidsmigratie. Zij gaf een presentatie, waarbij ze aan de hand van cijfers en statistieken het onderwerp duidde. Er werd een definitie van arbeidsmigratie gesteld en er werden onderwerpen in verhouding geplaatst. Zo werken er 9810 Oost-Europese werknemers in Eindhoven. Is dit veel??

In Rotterdam werken er 16.460 en in Den Haag 14.790 en in Tilburg 11.630.

Verder is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan informatie van arbeidsmigranten die naar hier komen en moeten we aandacht besteden aan taal en integratie. Zie arbeidsmigranten als gelijkwaardige burgers!

Deel twee van de avond bestond uit twee verdiepende gespreksrondes. In ronde 1 konden deelnemers kiezen uit de actielijnen 1. Infopunt. 2.werk, 3.huisvesting.

Bij huisvesting spitste de discussie zich toe op de regels en handhaving en specifiek op malafide huisjesmelkers. Samen met BITE ( Bestuurlijk Interventie Team Eindhoven ) , handhaving politie, etc wordt er actie ondernomen bij meldingen van misstanden. Daar ligt dan wel meteen een pijnpunt, namelijk dat er wel meldingen gedaan moeten worden.

Bij werk werd voornamelijk voorkomen van uitbuiting en de verschuiving van werk via uitzendbureau, naar werk als zzp’er besproken.

In ronde 2 kon men kiezen uit de actielijnen 4. Gezinnen, 5. Uitbuiting, en 6. Bestendige terugkeer/ pilot KDO ( kort durende opvang )

Bij actielijn 6 werd vooral gesproken over de successen van de pilot kortdurende opvang. Hier vieren wij als SP een mooi eigen succes omdat wij veelvuldig hebben opgeroepen tot de opvang van deze doelgroep en duurzame oplossingen voor de opvang van dakloze arbeidsmigranten.

Bij actielijn 5 werd een samenwerking tussen gemeente, uitzendbureaus arbeidsinspectie en politie besproken om zo de informatie die er al is te gebruiken om mistanden op te sporen.

Resultaten zijn:

180 trajecten

150 arbeidsmigranten bereikt

60% toeleiding naar werk

20% terugkeer naar land van herkomst

20% uitval

De pilot wordt verlengd tot oktober 2025, waarna het de bedoeling is het structureel te maken, hiervoor dienen dan wel financiële middelen te worden gevonden.

U bent hier