De ontsluiting van Eindhovens cultuurhistorie
De ontsluiting van Eindhovens cultuurhistorie
De 'Negende', zo genoemd omdat het de negende culturele instelling in Eindhoven kan worden, kent al voor de start een lange historie. Na een bezuiniging voor de culturele instellingen Museum Kempenland en Centrum voor de Beeldende Kunst Krabbedans, een eerste aanzet tot samenwerking tussen deze instellingen, het terugtrekken van de Krabbedans en het instellen van de stuurgroep 'De Negende', ligt er nu een businessplan van deze stuurgroep. Na de presentatie van dit plan was de gemeenteraad aan zet in de commissievergadering van 26 februari (Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur). Naast de plannen van de stuurgroep, had de commissie ook een notitie van het college ontvangen.
De presentatie ging vooral over de inhoud: hoe ontsluiten wij onze cultuurhistorie en maken die zichtbaar voor de Eindhovenaren en andere belangstellenden. 'We moeten inzetten op slimme koppelingen en investeren in een goede regisseur, niet in dure gebouwen. In het businessplan was ook een eerste aanzet tot oprichting van een poortgebouw voor de huisvestiging van 'De Negende' en een stadsmuseum uitgewerkt. De SP is daar voorlopig niet zo enthousiast over. Het college ook niet, zo bleek uit de notitie. Er is deze raadsperiode geen geld voor gereserveerd en we wachten op het Cultuurtotaalplan, een visie op de Eindhovense cultuursector als geheel. Het Cultuurtotaalplan wordt dit voorjaar verwacht. Pas dan kan blijken of een stadsmuseum qua noodzaak en financiƫle mogelijkheden daarin past.
De SP is echter wel enthousiast over de visie van de stuurgroep. Deze wil de grotendeels onzichtbare cultuurgeschiedenis zichtbaar te maken en dat is een goed plan. Het is de SP echter nog niet geheel duidelijk hoe dat zou moeten gebeuren. Een van de vragen die ons bezighoudt is hoe je zoveel mogelijk mensen kunt bereiken: Eindhovenaren, autochtoon en allochtoon, hier geboren en getogen of nieuw in de stad. Een stichting in het leven roepen die voor de uitvoering zorgt, zoals het college wil, is wel de logische consequentie. De stichting kan dan ook de financiƫle kant wat beter onderbouwen. In het businessplan staan wat interessante zaken. Sommigen daarvan kunnen volgens de SP kostenbesparend werken.
Voorts wordt er vanuit gegaan dat 'Museum Kempenland gaat werken aan een omslag richting van het 'Huis van Eindhoven'. Een dergelijk gecombineerd museum vinden wij een interessante gedachte. Uiteraard is die gedachte nog niet uitgewerkt omdat het nog maar de vraag of dat Huis er zal komen. De SP volgt deze ontwikkeling, uiteraard binnen het Cultuurtotaalplan, met veel belangstelling. Na een lange tijd van onzekerheid heeft museum Kempenland recht op duidelijkheid.
In het businessplan geeft CityDynamiek aan 'zich wel eens op het culturele vlak te willen wagen'. CityDynamiek is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en een groot aantal private partijen met als doel promoten van Eindhoven en houdt zich bezig met alles wat met evenementen te maken heeft. Mogelijk zou dit idee 'kunnen bijten met de Negende, maar ze willen graag samenwerken'. Vooral doen, zegt de SP, we kunnen ons voorstellen dat daar veel winst te halen valt, waarschijnlijk ook letterlijk.
In het plan wordt echter ook aangegeven dat 'het succes van de Negende afhangt van de samenwerking met de culturele instellingen. Die zijn onvoldoende in staat om tot meer cohesie te komen'. In onze ogen ligt daar de eerste en mogelijk de belangrijkste taak voor de stichting.
De SP-fractie wil zeker niet negatief doen. Integendeel, wij steunen het idee. Maar het enthousiasme van de stad is zeker een aspect dat mee moet wegen bij de mogelijke toekomstige financiering van gebouwen. Helaas is vooralsnog niet onderzocht of er voor een dergelijke instelling voldoende draagvlak is onder de bewoners van Eindhoven.
In het businessplan stonden dan nog wat aantrekkelijke aanbiedingen die ons positief stemmen over de mogelijkheden om ver te komen zonder nieuwe gebouwen. Zo geeft de stadsbibliotheek aan dat ze een informatiepunt over de Negende wil inrichten in de Witte Dame. De VVV wil een rol spelen als informatieloket voor de toekomstige cultuurinstelling en wil meedoen aan het ontwikkelen van activiteiten. Het DAF-museum beschikt over een theaterzaal voor 99 bezoekers die gebruikt zou kunnen worden voor lezingen.
Wij willen de toekomstige stichting oproepen om deze praktische mogelijkheden mee te nemen. Wellicht wordt de 'Negende' dan iets moois dat niet te veel geld kost, maar wel een grote meerwaarde vormt voor de stad. De SP-fractie volgt de ontwikkelingen met belangstelling.
Ans Heesterbeek
Reacties