h

Bereikbaarheid

Hoewel de huidige bereikbaarheid van Eindhoven zo slecht nog niet is, zijn er wel verbeteringen nodig. Eindhoven is immers een stad met veel industrie, met belangrijke dienstverlenende functies en met grote onderwijsinstellingen. Dit vraagt om een adequaat verkeers- en vervoerssysteem dat moet zorgen voor een goede bereikbaarheid. De SP steunt ontwikkelingen, waarbij het rijgedrag van automobilisten sterker elektronisch (o.a. navigatie) ondersteund wordt.

De SP heeft geen bezwaar tegen uitbreiding en verbreding van de A58 (Eindhoven – Tilburg) en de A67 (Eindhoven – Venlo).  Het nut en economisch belang van de Ruit om Eindhoven is nog steeds niet aangetoond. Het landschappelijke belang van dit beschermde natuurgebied is daarentegen groot. De SP blijft zich dan ook verzetten tegen de aanleg van deze weg.

De SP is voorstander van een extra treinstation in Eindhoven-Noord (Acht). Dit station moet verbonden worden met het Hoogwaardig Openbaar Vervoer netwerk (HOV), dat in directe verbinding staat met Eindhoven Airport, de P+R-transferia en het centrum.

De SP wil de bereikbaarheid van Eindhoven met de regio, de rest van het land en de buurlanden verbeteren. Om dit te bereiken dient er een Intercityverbinding met het Ruhrgebied te komen en wordt er aansluiting met het nieuwe HSL-net gezocht. Daarnaast is een goede openbaarvervoersverbinding met Hasselt (bijvoorbeeld door lightrail) noodzakelijk en een railverbinding Eindhoven – Antwerpen. Naast het NS-nachtnet van de NS dient er een nachtnet van  bussen te komen.

Fietsvoorzieningen

De SP is voorstander van betere fietsvoorzieningen: aanleg van snellere en comfortabelere fietspaden, betere gratis fietsparkeermogelijkheden en een verkeerslichtbeleid waarbij de fiets voorrang heeft.

De fiets moet ook buiten de stallingen geplaatst kunnen worden. Even 'kort' stallen bij winkels en instellingen moet mogelijk zijn.

Het Floraplein wordt al jaren als onveilig aangemerkt voor fietsers en voetgangers en wordt daarom gemeden door veel van hen. De meeste verkeersveiligheidklachten die de gemeente ontvangt, hebben dan ook betrekking op het Floraplein. Het plaatsen van verkeerslichten om de oversteekbaarheid te verbeteren, is een betaalbare optie waarbij de verkeersveiligheid verbetert.

Openbaar vervoer

Iedere plek in Eindhoven moet, voor zover dat reëel mogelijk is, bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Voor lijnen waar te weinig passagiers gebruik van maken, moet eerst een maatwerkoplossing komen voordat men de lijn gaat schrappen.

De aanleg van de tweede HOV-lijn moet worden voortgezet en deze moet worden doorgetrokken naar Valkenswaard. De kwaliteit van het openbaar vervoernetwerk verbetert hiermee.

De laatste busritten moeten aansluiten op de laatste treinen.

Autoverkeer

Doorgaand autoverkeer binnen het Centrum moet stoppen. De SP is voorstander van de meest vergaande methode in het 'Mobiliteitsplan': doorgaand autoverkeer binnen de ring stoppen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om van 'noord naar zuid' of van 'oost naar west'  via de binnenring te rijden. Langzaam verkeer en openbaar vervoer worden hierbij ontzien.

Voor autoverkeer op andere hoofdwegen, zoals de ring, moeten technische maatregelen de doorstroming bevorderen. Dit mag echter niet ten koste gaan van het langzaam verkeer of het openbaar vervoer.

Bij de publieksconcentraties en belangrijke winkelcentra wordt, voor zover dit al niet is gebeurd, betaald parkeren ingevoerd volgens een tarief dat afhangt van de milieukenmerken van de auto. Om de parkeerproblematiek in de wijken te bestrijden dient er een betaalbaar vergunningsysteem te komen. Bewoners krijgen uiteraard een vergunning voor een parkeerplaats in de eigen wijk. De SP wil er met deze maatregel voor zorgen dat de bewoners niet meer opdraaien voor de parkeerproblematiek veroorzaakt door anderen. Handhaving op dit systeem is een voorwaarde.
De opbrengst van de parkeermeters wordt gebruikt voor het mobiliteitsbeleid.

Er moet gehandhaafd worden in 30-kilometerzones, waar nu vaak te hard wordt gereden. Gebieden rondom scholen moeten veel efficiënter en veiliger ingericht worden.

Eindhoven Airport

De groei van Eindhoven Airport moet stoppen bij 6km2 geluidsruimte; dit is na afronding van de eerste fase van de Alderstafel. De SP is voorstander van het integreren van luchtvaart met het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen een groot deel van de passagiers binnen Europa vervoeren met conventionele en hogesnelheidstreinen.

Het vliegverkeer veroorzaakt veel geluidsoverlast voor de omwonenden. De SP is voorstander van metingen door een onafhankelijke instantie die de meetgegevens openbaar, op het internet, presenteert. Vooral moet duidelijk worden welk vliegtuig op welk moment waar was. Proeven met andere aanvliegroutes, om de overlast zo veel mogelijk te beperken, worden op die manier inzichtelijk en juichen wij toe. De structurele nachtvluchten moeten stoppen en het weekend wordt zoveel mogelijk ontzien.

De luchtmacht kan in vredestijd met veel minder vliegruimte toe en Welschap hoeft geen reservebasis te zijn voor F-16’s. De SP wil dat militaire transportvliegtuigen aan dezelfde technische eisen gaan voldoen als civiele toestellen. Voor het militaire vliegen wordt een geluidsruimtesysteem ontwikkeld, zoals dat ook voor de burgerluchtvaart geldt.

U bent hier