Eindhovenaren kiezen zelf burgemeester...?
Eindhovenaren kiezen zelf burgemeester...?
Bij de laatste Eindhovense Raadsvergadering is er gestemd voor een gekozen burgemeester voor Eindhoven. Een vertrouwenscommissie kiest twee kandidaten, die volgens de commissieleden allebei de beste zijn, deze presenteren zich aan de Eindhovense burgerij en die burgerij kiest een kandidaat, deze wordt voorgedragen en vrijwel zeker benoemd. De SP is vanaf het begin duidelijk geweest, onze fractie was en blijft tegen.
De procedure van de burgemeestersbenoeming in Eindhoven:
- Op 1 september vertrekt burgemeester Sakkers uit Eindhoven,
- er wordt een interim-burgemeester benoemd door de Commissaris van de Koningin,
- de raad biedt commissaris van de koningin de profielschets aan die samen met de Eindhovense burgers is samengesteld. Niet iedere burger stelde deze inspraak op prijs: de respons op de enquête was ongeveer 11 procent, maar wie wilde, kon meepraten,
- Commissaris mevrouw May-Weggen gaat de sollicitatiebrieven toetsen aan de profielschets en vervolgens zendt zij de kandidaten die volgens haar geschikt zijn naar Eindhoven.
En dan:
- Scenario 1: de vertrouwenscommissie kiest de kandidaat, die volgens de commissieleden de beste is, deze wordt voorgedragen en vrijwel zeker benoemd.
- Scenario 2: de vertrouwenscommissie kiest twee kandidaten, die volgens de commissieleden allebei de beste zijn, deze presenteren zich aan de Eindhovense burgerij en die burgerij kiest een kandidaat, deze wordt voorgedragen en vrijwel zeker benoemd.
Echter:
- mogelijk probleem 1: de vertrouwenscommissie vindt slechts één kandidaat geschikt. De sollicitatieprocedure wordt opnieuw gestart, er moeten twee kandidaten zijn, anders valt er niets te kiezen
- mogelijk probleem 2: als minder dan 30% van de Eindhovenaren gaat stemmen, is de stemming ongeldig. De vertrouwenscommissie zal dan toch zelf moeten kiezen, dat wil zeggen wel of niet meegaan met de minderheid die wel gestemd heeft
- mogelijk probleem 3: de vertrouwenscommissie vindt de keuze van de burgers niet zo geslaagd. De commissie mag afwijken van die keuze en voor de andere kandidaat gaan.
Zoals u in de krant heeft kunnen lezen heeft de Eindhovense raad gekozen voor scenario 2. Kosten minstens zes ton, gelukkig betaalt Den Haag mee. Tot het einde van de vergadering was de stand 22 voor en 20 tegen. Voorstander D’66 hield een vlammend betoog, de fractievoorzitter repte overigens met geen woord over burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen, tegen zijn eigen principes in benoemd. Leefbaar Eindhoven hield de spanning er tot dat laatste moment in, het was voor hen een ontzettend moeilijke keus. Uiteindelijk stemde de fractie voor.
De SP is vanaf het begin duidelijk geweest, onze fractie was en blijft tegen. Lees onze argumenten in ons Opinie-artikel.
" /> Opinie-artikel: SP wil geen raadgevend referendum
Reacties