h

SP krijgt gelijk inzake verkoop DAPZ-woningen

13 november 2006

SP krijgt gelijk inzake verkoop DAPZ-woningen

Onlangs maakte het College bekend dat het de zg “DAPZ-woningen” alsnog toch niet verkoopt. Het vorige College had besloten om dat wel te doen.

Het gaat om ruim 50 woningen, die de gemeente ooit gekocht heeft omdat ze in een gebied lagen waar plannen mee waren. Naderhand gingen die plannen niet door en werden de woningen overgedragen van het grondbedrijf naar de Dienst APZ. (Daarnaast zijn er overigens ook woningen die nog steeds bij het Grondbedrijf zitten, omdat de plannen nog wel actueel zijn, zoals bijv. de Ventoseflat. Daarover gaat dit verhaal niet.) Vanwege de voorgeschiedenis gaat het om sterk verspreid liggende woningen van zeer uiteenlopende leeftijd, bouwvorm, OZB-waarde etc.

De gemeente wil de woningen al jaren verkopen. Daar is principieel niets mis mee. Ergens in de jaren ’80 is besloten dat gemeentes geen eigen woningbedrijf meer mochten hebben. Zo is het toenmalige Gemeentelijke Woningbedrijf bij Trudo terecht gekomen. Vanwege de speciale voorgeschiedenis zijn deze woningen toen buiten deze algemene afspraak gebleven. De verkoop loopt al jaren zeer traag. De huurders zijn vaak tamelijk oud en/of hulpbehoevend, en tamelijk arm, en er mankeert nog wel eens wat aan de panden.

De situatie werd op scherp gezet toen het vorige College tien miljoen nodig had. Daaruit moest de onderwijshuisvesting betaald worden. Toenmalig wethouder Pastoor probeerde de verkoop te forceren en stuurde alle bewoners een brief waarin hun pand tegen gereduceerde prijs te koop werd aan geboden. Bij weigering, zo werd er achteraan gedreigd, zouden de panden verkocht worden aan een derde partij. De brief veroorzaakte bij sommigen grote paniek. Ze zagen zichzelf al verkocht en op straat staan.

De SP sprong in. De bewoners kregen een brief en werden uitgenodigd voor een vergadering met een SP-advocaat. Ook de verantwoordelijk ambtenaar kwam eventjes aanwaaien en de gezamenlijke uitleg nam de paniek weg. Daardoor konden SP en bewoners zich concentreren op een nette afwikkeling van een eventuele verkoop. Een handjevol mensen heeft zijn woning inderdaad gekocht.
Toch vond de SP de plannen van Pastoor onverstandig. Doordat de panden in verhuurde staat en in grote haast verkocht moesten worden (liefst allemaal tegelijk aan een woningbouw-vereniging), zou de gemeente er een slechte prijs voor krijgen. Op korte termijn zou de gemeente dan een beetje geld krijgen, terwijl de gemeente anders over langere termijn veel meer geld zou krijgen. De SP heeft dan ook voorgesteld om bijv. alle huurders van boven de 65 gewoon in hun woning te laten zitten tot de dood of het bejaardenhuis erop volgt. Onder Pastoor was dit onbespreekbaar.

Nadien is de NRE verkocht. Mede daardoor heeft de gemeente nu op dit moment genoeg contant geld, en is een geforceerde en verliesgevende verkoop overbodig. We kunnen net zo goed voorfinancieren en rustig op een goede opbrengst wachten, en intussen voorfinancieren uit de voorraden. Dat laatste is nu eindelijk besloten.

Wel heeft de SP het College een brief geschreven, waarin gevraagd wordt de panden buiten de huurliberalisatie te houden als die komt (enkele panden vallen mogelijk boven de drempel), en om achterstallig onderhoud in kaart te brengen en uit te voeren. Uiteraard wil de SP dat de huurbescherming van kracht blijft.

U bent hier