h

SP knokt voor bescherming van Eindhovenaren tegen sloop

30 augustus 2024

SP knokt voor bescherming van Eindhovenaren tegen sloop

De SP-fractie in de gemeenteraad van Eindhoven heeft voorstellen gedaan om het slopen van gebouwen in Eindhoven beter te regelen dan nu het geval is. Dit leidde in een raadsdebat op 27 augustus tot positieve reacties van veel andere partijen. Maar teleurstellend was dat het college geen stokje wil steken voor het plan van wooncorporatie Woonbedrijf om in Prinsejagt 42 goede gezinswoningen te gaan slopen.

In Eindhoven ontbreken goede spelregels voor het slopen van gebouwen. Met als gevolg dat het zomaar kan gebeuren dat er in jouw directe omgeving, soms zelfs een gebouw dat vastzit aan jouw eigen huis, wordt gesloopt zonder dat je daar iets van wist én zonder dat je er bezwaar tegen kunt maken.

Daarom heeft onze raadsfractie samen met andere partijen voorstellen voor een goed sloopbeleid op de agenda van de gemeenteraad gezet. Het goede nieuws is dat de meeste partijen in de gemeenteraad ook meer grip willen op het slopen van woningen in onze gemeente.

Maar er is ook slecht nieuws: in de wijk Prinsejagt werken woningcorporatie Woonbedrijf en het college van burgemeester en wethouders samen aan nieuwbouwplannen met als onderdeel de sloop van 42 gezinswoningen. Die woningen zijn van dusdanig goede kwaliteit dat slopen helemaal niet nodig is: ze zouden heel goed gerenoveerd kunnen worden! De reden dat Woonbedrijf en het college ze toch willen slopen is dat ze er appartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens voor in de plaats willen bouwen. Natuurlijk moet er ook woonruimte zijn voor 1- en 2-persoonshuishoudens, maar dat mag wat de SP betreft niet ten koste gaan van gezinnen die naar alle tevredenheid en soms al vele jaren lang in hun huis wonen. Daarom moeten projecten van sloop en nieuwbouw heel zorgvuldig worden uitgevoerd. Dat zeggen ook de Nationale Ombudsman en de Nederlandse Kinderombudsman. Zij wijzen in een recent rapport getiteld “Als je je huis moet verlaten” (publicatienummer KOM002/2024 en No 2024/061) nadrukkelijk op de verantwoordelijkheid van de gemeente voor een zorgvuldig proces.

Van een zorgvuldig proces is in Prinsejagt absoluut geen sprake: daar heeft Woonbedrijf bewoners botweg laten weten dat ze moeten verhuizen, omdat hun woningen gesloopt gaan worden. De SP wil dat het college de mensen in Prinsenjagt bescherming biedt en een stokje steekt voor deze plannen. Helaas is het college daar tot nu toe niet toe bereid en verdedigt de wethouder het slechte gedrag van Woonbedrijf. Het laatste woord hierover nog niet gezegd. Onze SP-raadsfractie zal er alles aan doen om het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen.

Hier vindt u het artikel dat Studio040 over het debat heeft gemaakt

Reactie toevoegen

U bent hier