h

Onbetaalbare nieuwe stad in hartje Eindhoven

7 februari 2023

Onbetaalbare nieuwe stad in hartje Eindhoven

Foto: SP

KnoopXL is een mega project midden in onze stad dat minimaal 20 a 25 jaar gaat duren. Wij gaan letterlijk en figuurlijk een nieuwe stad bouwen binnen onze al bestaande stad. Een plan om duizenden mensen te laten wonen en werken aan de huidige Fellenoord.

Het plan is duur en de risico’s zijn hoog. De SP Eindhoven is dan ook zeer sceptisch.  Eén van de grootste risico’s is bijvoorbeeld, het realiseren van een ondergronds busstation. Als dit niet lukt dan blijft van de huidige plannen bijna niets meer over, omdat je dan niet voldoende ruimte overhoudt om te kunnen bouwen. De bouwprijzen stijgen nu al sterk door de energiecrisis en de inflatie. SP Eindhoven wil niet dat de prijzen de pan uitrijzen en de toekomstige Eindhovenaren opzadelen met de kosten.

Een andere punt waarom wij tegen zijn, is dat het nu al bekend is dat de geplande 30 procent sociale huurwoningen niet voldoende zal zijn. De stad heeft meer nodig. Met het nu geplande budget, zouden we veel meer betaalbare huurwoningen kunnen bouwen.

Wij vrezen daarom ook dat Eindhoven nu niet de woningen gaat bouwen waar de Eindhovenaren het meest om zitten te springen. Er zal straks onvoldoende plaats zijn voor hen die een betaalbare huurwoning het hardst nodig hebben. De SP-fractie heeft dan ook tegen gestemd.

U bent hier