h

SP bijeenkomst met Jasper van Dijk

20 december 2022

SP bijeenkomst met Jasper van Dijk

Foto: SP Eindhoven

Maandag 12 december kwam SP-kamerlid Jasper van Dijk naar Eindhoven om te praten over de volkspetitie van de SP om de energiemaatschappijen weer te nationaliseren. Ik verwachte een redelijk stoffige en saaie bijeenkomst en twijfelde om te gaan, de volkspetitie had ik immers al een tijd geleden ondertekend en het plan ondersteun ik van harte. Met lichte tegenzin besloot ik me toch maar naar het stadhuisplein te laten slepen. Na een korte wandeling door de kou stapte ik het verwarmde stadhuis binnen waar ik me kon opwarmen met een kop koffie. Veel leeftijdsgenoten trof ik helaas niet aan, terwijl het jongeren ook zou moeten interesseren. Zo kregen veel studenten een paar dagen na de bijeenkomst een brief van woningbouwcorporatie Vestide dat hun voorschotten met enkele honderden euro’s omhooggaan.

Na wat buurten namen we plaats in de raadszaal en kon de bijeenkomst beginnen. Bij opening werd iedereen gevraagd met hoeveel hun energierekening de afgelopen periode wel niet was gestegen. Bij mezelf viel het nog wel mee; driedubbelglas, zonnepanelen, stadsverwarming en het ontbreken van een gasaansluiting kost mij “slechts” 200 euro per maand. Bedragen boven de 200 euro waren echter de norm, naast mij zat zelfs een student die maar liefst 450 euro kwijt was per maand. Een dergelijk bedrag is natuurlijk onbetaalbaar voor bijna alle studenten. Ik besefte me toen pas echt hoeveel geluk ik eigenlijk had met een goed geïsoleerd appartement.

Na de opening volgde een interactieve lezing geleid door Marij Feddema en SP-kamerlid Jasper van Dijk. De vijf koopkracht knallers van de SP kwamen aan bod (zie kader) met natuurlijk de meeste aandacht voor de energierekening en het nationaliseren van de energiebedrijven. Het was erg leuk om te zien hoe geïnteresseerd iedereen was, ideeën en vragen vanuit het publiek waren er genoeg. Twee leden van de SP liepen met microfoon in de hand namelijk van hot naar her om iedereen die wilde aan het woord te kunnen laten. Na afloop bleven velen zelfs nog even hangen om een babbeltje te maken en ervaringen te delen.

De 5 koopkrachtknallers:
- De boodschappen moeten betaalbaarder worden
- De benzineprijs moet omlaag
- De huren moeten bevroren worden
- Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft
- De energierekening moet omlaag

Mijn verwachting van een stoffige en saaie avond bleken gelukkig verre van waar, achteraf kijk ik juist terug op een interessante en vooral ook leuke avond. Bij een volgende editie zal ik dan ook zeker weer aansluiten en lukt het mij hopelijk ook om wat leeftijdsgenoten te motiveren om mee te gaan.

Arjen

Foto: SP Eindhoven
Foto: SP Eindhoven

Reactie toevoegen

U bent hier