h

SP op de bres voor buurthuizen

15 mei 2022

SP op de bres voor buurthuizen

Foto: SP

De stijgende energieprijzen brengen ook het bestaan van onze buurthuizen in gevaar. Eerder dit jaar liet het college van Burgemeester en Wethouders weten het onwenselijk te vinden dat buurthuizen in de problemen komen door het steeds verder stijgen van de energierekening. Voor de korte termijn lijken er ook al  oplossingen te zijn gevonden.

 

De SP vindt het belangrijk dat onze buurthuizen ook op langere termijn de energierekening kunnen betalen. Het ziet er niet naar uit dat de energielasten snel weer tot betaalbaar niveau zullen dalen en buurthuisbesturen, die bestaan uit vrijwilligers, moeten plannen maken voor de langere termijn. Dat is nog eens extra urgent geworden nu er in sommige buurthuizen ook dagbesteding op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt verzorgd.

 

Tegelijkertijd heeft onze gemeente grote ambities als het gaat om het verduurzamen van de energievoorziening.

 

De fractie van de SP pleit ervoor dat deze beide zaken gecombineerd worden. Daarom heeft de fractie aan het college gevraagd om versneld te investeren in verduurzaming van de energievoorziening van onze buurthuizen zodat zij niet langer zo afhankelijk zijn van de gasprijzen. Helaas krijgen wij signalen dat het omgekeerde het geval is, namelijk dat de gemeente al geplande duurzaamheidsinvesteringen wil uitstellen in plaats van versnellen.

 

Het college liet weten hierop pas antwoord te kunnen geven nadat er een nieuwe coalitie is gevormd. Dat is naar verwachting nu binnen enkele weken het geval. Wij zullen dan meteen weer aan de bel trekken om te vernemen hoe het probleem van de buurthuizen zal worden opgelost.

 

Helaas kregen wij onlangs signalen dat de gemeente al geplande duurzaamheidsinvesteringen wil uitstellen in plaats van versnellen. Dat is het tegenovergestelde van wat er zou moeten gebeuren. Wij zullen hierover duidelijkheid vragen in de raadsvergadering van 24 mei aanstaande.

Reactie toevoegen

U bent hier