h

SP Eindhoven dient motie in om kostendelersnorm tot 27 jaar af te schaffen

27 mei 2022

SP Eindhoven dient motie in om kostendelersnorm tot 27 jaar af te schaffen

Foto: SP

De SP diende bij de raadsvergadering van 24 mei 2022 een vrije motie in waarin wij opriepen om de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar, per direct af te schaffen. 

Bij de kostendelersnorm, kort de gemeente de uitkering als de ontvanger samenwoont met andere volwassenen op één adres. Dit geldt ook voor eigen inwonende volwassen kinderen. Dit heeft al tot meerdere schrijnende situaties geleid. Het idee is dat samenwonende volwassenen, dus ook eigen inwonende kinderen, minder woonkosten zouden hebben. Kinderen die niet ergens anders een betaalbare ruimte kunnen huren en hun goedwillende ouders, worden hiermee gestraft. Daar komt de explosief gestegen energiekosten nog eens bij. Het gevolg is dat mensen, die al op het bestaansminimum zaten, tot mensonterende keuzes gedwongen worden; of in bittere armoede leven en schulden maken, of je eigen kinderen op straat zetten wetende dat zij dakloos worden.

Wij als SP, vinden dat het onverantwoord is om dit nog tot volgend jaar door te laten gaan, terwijl we wachten op wetgeving die aan deze onwenselijke situatie eindelijk een einde maakt. Daarom hebben we deze motie voor afschaffing van de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar ingediend. De Participatiewet geeft hier ook gewoon mogelijkheden voor. Eindhoven heeft hier een voorbeeldfunctie in, vinden wij.

Toezegging wethouder Torunoglu

Wethouder Y. Torunoglu MA zegt toe:

  • De geest van de motie te omarmen, maar eerst inzichtelijk te willen maken wat definanciële en administratieve consequenties zijn.
  • De raad wordt hier voor een volgende raadsvergadering over geïnformeerd.

Reactie toevoegen

U bent hier