h

Koningsdag (Opinie aangaande ED 4 maart 2021)

6 maart 2021

Koningsdag (Opinie aangaande ED 4 maart 2021)

Ik zal niet de enige zijn die bij zichzelf ten rade is gegaan toen bekend werd dat Eindhoven 1,75 miljoen nodig heeft voor de landelijke viering van koningsdag. Het heeft dan ook even geduurd voordat ik eruit was wat ik hiervan vond. Het heeft even geduurd voordat ik wist wat dat gevoel van binnen betekende, dat knaag gevoel. 

Hoewel ik toen nog niet geboren was, is mij verteld dat koningsdag van oorsprong een prinsessen dag was. In 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessen dag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag en in 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte. Het is dus altijd een volksfeest geweest. 

We kunnen allerlei redenen bedenken vóór het vieren van de verjaardag van koning Willem- Alexander, maar het uiteindelijke doel, de reden om koningsdag te vieren is het samen kunnen zijn. Als eenheid een feestje vieren ter ere van de verjaardag van de koning, vader van het volk. 

In de beantwoording van raadsvragen stelt het college dat we met het programma dat hiervoor is ontwikkeld, nationaal en internationaal kunnen laten zien hoe wij als centrumstad van de regio Brainport oplossingen ontwikkelen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Grote maatschappelijke vraagstukken? Is de huidige situatie één groot maatschappelijk vraagstuk? Ik was in de veronderstelling dat we te maken hebben met een pandemie waar mensenlevens op het spel staan en het financieel lijden van mensen enorm is. Is koningsdag een groot maatschappelijk vraagstuk dat snakt naar een oplossing? Ik kan andere grote maatschappelijke vraagstukken bedenken, zoals de gezondheidszorg. Zeker is het goed als we investeren in diverse technologische ontwikkelingen, alleen is dit het moment?

Kunnen we het moreel verantwoorden om Koningsdag te vieren waarbij het volk thuis zit, met veel zorgen? Kinderen die hun verjaardagen niet hebben kunnen vieren, ouders die financieel aan de grond zitten en zich zorgen maken, familieleden die in het ziekenhuis zijn opgenomen of thuis zitten met gezondheidsklachten. Zitten we te wachten op een feest achter het beeldscherm waarbij normaliter eenheid en samenhorigheid centraal staat? Ik denk namelijk niet dat ik me echt saamhorig voel achter een beeldscherm thuis, zonder mijn familie en vrienden.  

In deze tijd staat elkaar steunen, elkaar er bovenop helpen en herstellen centraal. Naar de toekomst kijken. Perspectief voelen. Wij hebben gezien dat we geen samenleving willen hebben die gebaseerd is op neoliberalisme, concurrentie en de recht van het sterkste. Dat betekent dat wij vanuit het volk ontstane initiatieven moeten steunen. Initiatieven waarbij solidariteit centraal staat. Een feest opgelegd door de overheid, omdat het moet, om ons te positioneren als aantrekkelijke stad voor potentiële werkgevers, talent en bezoekers, is niet de behoefte die nu vervult hoeft te worden. De toekomst van Eindhoven hangt niet af van een digitaal te volgen bezoek van 1,75 miljoen van de koning. Besteedt het geld aan initiatieven waarbij gekeken wordt naar veilig samenkomen, iets waar wij allemaal energie en perspectief van krijgen! 

Het college vindt dat de huidige alternatieve Koningsdag voor de inwoners een grote kans is, ze zien de dag als kantelpunt in de epidemie waarin het licht aan het einde van de tunnel steeds sterker wordt. Het college heeft blijkbaar meer perspectief dan dat wij die hebben. Ik wist niet dat 27 april een kantelpunt is waarbij er perspectief wordt geboden.  

Namens de SP Eindhoven willen we zeggen; Laten we solidair zijn aan de mensen die de zwaarste klappen hebben gevangen tijdens deze pandemie, dat is voor ons ‘Koningsdag’. Besteedt het geld aan het volk. 

Murat Memis en Dagmar Mous namens SP Eindhoven 

U bent hier