h

Eindhoven sluit zich aan bij de “Coalition of the Willing”

21 juni 2020

Eindhoven sluit zich aan bij de “Coalition of the Willing”

Foto: SP

In de gemeenteraad van 16 juni heeft de fractie van de SP samen met andere partijen een voorstel (zgn vrije motie) ingediend, om zich actief aan te sluiten bij de “Coalition of the Willing” Dit is een oproep  om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen op te vangen in Nederland en Eindhoven aan te bieden als opvangplek. Het voorstel werd gesteund door de fracties van  SP, Scheurs, D66, GL, PvdA, CU, OAE en DENK. 

Alleenstaande vluchtelingenkinderen in de Griekse kampen zijn extreem kwetsbaar. 

Voor deze kinderen uit landen als Afghanistan en Syrië staat elke dag in het teken van overleven en de trauma’s stapelen zich op.
Griekenland heeft een noodkreet gestuurd naar de lidstaten van de Europese Unie: Neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen op die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden.

De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal. Elf Europese landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de noodkreet van Griekenland.

Oók Nederland moet verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de zich almaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije. Daarom roepen Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. 

‘’Dit lijkt in onze ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat we kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland kunnen bieden’’, zegt SP-fractievoorzitter Murat Memis. ‘’ Eindhoven is een solidaire stad, hier kunnen wij de kinderen een veilige plek geven in onze samenleving’’.

Murat Memis
Fractievoorzitter 

Link vrij motie: 

https://eindhoven.parlaeus.nl/user/showdoc/action=view/id=10152/type=pdf/Aangekondigd_Vrije_motie_VM1_Steunen_oproep_om_500_vluchtelingenkinderen_op_te_vangen_in_Nederland_en_Eindhoven_ook_aan_te_bieden_als_plek__M.A._Schreurs__SP__D66__CU__GL__PvdA__DENK__OAE__.pdf

Link artikel Eindhovens Dagblad:
https://eindhoven.sp.nl/in-de-media/coalition-of-the-willing

U bent hier