h

Geen megaparking in Waalre-Noord; verkeersplan als geheel is positief

21 december 2019

Geen megaparking in Waalre-Noord; verkeersplan als geheel is positief

Het verkeer op het Veldhovense bedrijventerrein De Run barst uit zijn voegen. De grootste verkeersaantrekker is de chipmachinefabrikant ASML. Er is een overeenkomst gesloten tussen de provincie, Eindhoven en Veldhoven, ASML en het ministerie. Daarin gaat veel geld om. In deze overeenkomst staan goede maatregelen, zoals een buslijn, fietsvoorzieningen, wegverbetering en een systeem van parkeren op afstand (waarna een pendelbus of een elektrische fiets of iets in die geest). Een mogelijke locatie voor een parkeerplaats op afstand werd in het bosgebied van Waalre-Noord gezocht. De Eindhovense SP heeft meegewerkt aan een actie van Milieudefensie en een lobby van Natuurmonumenten om dit natuurgebied te beschermen. Dat is hoogstwaarschijnlijk gelukt.

 

Er is een gesprek geweest met de ASML-directeuren geweest die over het verkeersplan en de communicatie gaan. Milieudefensie en de SP spreken hun waardering uit voor het verkeersplan als geheel. ASML ziet de P&R-functie het liefste op bestaande parkeerterreinen, langs en toegankelijk vanaf de snelweg, 20 tot 40 km vanaf De Run. Voorbeeldlocaties zijn Eersel en Veghel. Nu blijkt dat niet alle gemeentebesturen even enthousiast zijn over dit P&R-idee. Men komt soms met kortzichtige NIMBY-achtige argumenten.

De SP-Statenfractie adviseert de afdelingen om eventuele initiatieven op dit vlak met een positieve grondhouding tegemoet te treden. Wellicht ook kan het plan als inspiratiebron dienen voor andere drukke bedrijfsterreinen.

Nadere inlichtingen Bernard Gerard, bjmgerard@gmail.com, 040-2454879

U bent hier