h

Lachgas in Eindhoven, een nieuw hoofdpijndossier?

2 november 2019

Lachgas in Eindhoven, een nieuw hoofdpijndossier?

Foto: Novadiv Kenton

Wat weten we eigenlijk over lachgas? Is het veilig? Is het legaal? Waarom wordt lachgas zo vaak ‘gebruikt’ tegenwoordig? Op 8 oktober 2019 is er in het Stadskantoor een informatieve bijeenkomst geweest over lachgas. Ik ben daar vooral heen gegaan omdat ik antwoorden zocht op bovenstaande vragen. En ik moet zeggen, op al mijn vragen heb ik antwoord gekregen. Maar er ontstonden ook weer nieuwe vragen…

Om een goede indruk te krijgen van het gebruik, de risico’s en de gevaren van lachgas, staat er hier een link naar een filmpje hierover. 
https://www.youtube.com/watch?v=_vCF2bsfZCU

Tijdens de avond zijn er verschillende sprekers geweest die vertelden over lachgas: Novadic-Kentron, GGD ZO-Brabant, Jeugdhulpverlening, Politie ZO-Brabant en gemeente Eindhoven.
 

Op de vraag, is lachgas veilig, kun je zeker niet voluit JA zeggen. Ook al heeft het RIVM bepaald dat het wel veilig is en er geen risico’s bestaan bij het gebruik van 10 ballonnen per maand. Maar ja, in sommige omstandigheden of voor sommige groepen bestaan er wel risico’s. Denk daarbij aan gebruik door kinderen waarvan het brein zich nog aan het ontwikkelen is, gebruik in het verkeer en de schade die ‘Out gaan’ veroorzaken kan.

Maar is lachgas dan wel legaal? Jazeker, sinds het Europese Hof in 2016 heeft bepaald dat lachgas niet langer een medicijn is maar een handelswaar. Door deze bepaling is het volgens de Nederlandse wet niet makkelijk om gebruik en handel te verbieden. Gemeenten zijn daar wel mee bezig omdat het gebruik veel overlast veroorzaakt. Denk daarbij aan gevaarlijk rijgedrag en vervuiling van het milieu (slagroomspuitcapsules, ballonnen). Rotterdam, Hilvarenbeek, Alkmaar en Veldhoven hebben al regels ingevoerd. Deze zijn moeilijk te handhaven omdat je mensen op heterdaad moet betrappen. Ook Arnhem denkt nu een manier gevonden te hebben om gebruik van lachgas te verbieden in cafés, op terrasjes en in winkels. Daarvoor gaan ze een beroep doen op de Wet milieubeheer.

Voorlopig is de gemeente Eindhoven nog niet van plan regels in te voeren om het gebruik aan te pakken. Zij ‘monitoren’ het gebruik en zullen pas actie ondernemen zodra dat nodig is. De vraag is wanneer zij het wel nodig vinden? Moeten er eerst slachtoffers vallen voordat we het gebruik van lachgas in de openbare ruimte en de horecagelegenheden gaan aanpakken?

Birgit Peeters

Fractieondersteuner SP Eindhoven

U bent hier