h

Cultuur is voor iedereen

29 september 2019

Cultuur is voor iedereen

Op 24 september discussieerde de gemeenteraad over cultuur. Op de agenda stonden de “Cultuurscan 2019” en de “Concept Cultuurbrief 2021-2024”. De SP vroeg om concrete acties om cultuur toegankelijk te maken voor alle Eindhovenaren en zette grote vraagtekens bij een nieuw “Designmuseum” als dat onze gemeente jarenlang geld gaat kosten.  

De Cultuurscan 2019 gaat over de huidige stand van zaken ten aanzien van kunst en cultuur in Eindhoven. De Concept Cultuurbrief 2021 – 2024 is een beleidsadvies voor de toekomst. Afgelopen dinsdag 24 september, konden de raadsleden hun wensen aan het college meegeven. Deze worden dan in een Raadsvoorstel Cultuurbrief 2021- 2024 verwerkt en wordt als we akkoord gaan, met een besluit van de Gemeenteraad, eind november 2019 vastgesteld.”

 Jannie Visscher voerde namens de SP het woord. Zij pleitte net als GroenLinks en PvdA ervoor dat cultuur goed toegankelijk en aantrekkelijk is voor alle Eindhovenaren. Het college had hierover wel hele mooie woorden opgeschreven maar wat dat in praktijk betekent bleef een beetje vaag. Daarom riep zij wethouder List op om haar goede voornemens snel te vertalen in concrete acties. Grote vraagtekens zet de SP bij het voornemen van het college om voorbereidingen te treffen voor een nieuw “Designmuseum” voor Eindhoven. Het zou gaan om een rijksmuseum. Wat de SP betreft zou dat dan ook moeten betekenen dat het Rijk de kosten draagt. Maar of dat werkelijk zo zal zijn is maar zeer de vraag. Liever dan dat er nu –en misschien vele jaren lang- Eindhovens geld gestoken wordt in een nieuw museum ziet de SP dat er voldoende geld beschikbaar komt voor bijvoorbeeld familiezwembad de Tongelreep, Urban Sports in de wijken en niet te vergeten voor zorg en ondersteuning.

Jannie Visscher, j.visscher@eindhoven.nl

Zie ook de uitzending van studio 040: https://studio040.nl/nieuws/artikel/politiek-wil-meer-cultuur-in-de-wijken

U bent hier