h

De Eindhovenaar en de gemeente: terugblik op het jaar 2018. Bericht uit de gemeenteraad.

30 augustus 2019

De Eindhovenaar en de gemeente: terugblik op het jaar 2018. Bericht uit de gemeenteraad.

Foto: Sylvie van Dijk
Afgelopen week stond de jaarrekening 2018 op de agenda van de gemeenteraad. Vorige week hebben we hierover al gediscussieerd met de andere fracties. Wij hebben toen de volgende onderwerpen aan de orde gesteld: milieu (circulaire economie), verkeersveiligheid, woonoverlast en zwembad de Tongelreep. Uitvoerig hebben we ook stilgestaan bij de huishoudelijke hulp in Eindhoven (zie het vorige bericht hierover op deze website d.d. 23 augustus).
 
In de gemeenteraadsvergadering hebben we ons op twee zaken geconcentreerd:
1] De financiële positie van de gemeente in relatie tot bezuinigingen.
2] De manier waarop de gemeente omgaat met haar inwoners.
De financiële positie van de gemeente in relatie tot bezuinigingen.
In de jaren 2016\2017 kampte de gemeente Eindhoven, net als veel andere gemeenten, met grote financiële tekorten in het zogenaamde “sociale domein” (zorg en welzijn). Daarom werden in 2018 maatregelen getroffen; eerst door het oude college (PvdA, D66, SP en GroenLinks) en vervolgens door het nieuwe college (VVD, GroenLinks, PvdA en CDA). Het nieuwe college was bang dat deze maatregelen bij lange na niet voldoende zouden zijn en deden er in 2019 nog een flinke schep bovenop. Vanaf 1 januari 2019 werd nog een heel pakket aan extra, soms pijnlijke, maatregelen in het sociale domein doorgevoerd. Onder andere een fikse verlaging van de tarieven voor complexe (jeugd) zorg.
De jaarrekening 2018 eindigt gelukkig niet meer met een tekort maar met een positief resultaat. Ook laat deze jaarrekening zien dat er nauwelijks verschil is tussen de begroting 2018 voor het sociale domein en wat er uiteindelijk is uitgegeven.
Nu de financiële situatie zoveel anders is dan het college tot nu toe heeft gevreesd pleit de SP ervoor om eens goed te kijken welke pijnlijke maatregelen, waar mensen echt last van hebben, kunnen worden teruggedraaid. Het college wilde hier (nog?) niet op ingaan. De SP is zeker van plan bij de behandeling van de begroting voor 2020 hierover opnieuw voorstellen te doen.
De manier waarop de gemeente omgaat met haar inwoners.
“We zijn zuinig op elkaar en werken zorgzaam en zorgvuldig”. Deze mooie woorden staan te lezen in het coalitie-akkoord van VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Er staat ook dat Eindhoven een “zorgzame stad” is. Maar de SP ziet de laatste tijd veel te vaak een gebrek aan zorgzaamheid en mist de menselijke maat.  De focus van de gemeente ligt nu zo sterk op “geld” dat dit ten koste gaat van mensen in Eindhoven. Te vaak moeten Eindhovenaren eerst naar de Rechtbank om de zorg en ondersteuning te krijgen die nodig is. Volgens ons past het niet bij een zorgzame stad dat mensen moeten vechten en strijden om hulp en steun van de gemeente te krijgen. Om deze reden heeft de SP-fractie in de raadsvergadering een drietal moties ingediend. De eerste roept op om nu –eindelijk- goede rechtsbescherming te regelen voor mensen die afhankelijk zijn van WIJ Eindhoven. Met klachten over WIJ Eindhoven kun je terecht bij de klachtencommissie van WIJ Eindhoven zelf. Wanneer je er niet uitkomt ontbreekt een onafhankelijke 2e lijn klachtenbehandeling. Dat is wettelijk wel verplicht. De gemeente heeft dit voor alle andere beleidsterreinen wel goed geregeld in de vorm van de gemeentelijke Ombudscommissie. Tot nu toe weigert het college die Ombudscommissie ook in te schakelen wanneer het om WIJ Eindhoven gaat. De SP, net als een aantal andere partijen, wil dat dit nu snel en goed geregeld wordt. Wethouder Oosterveer heeft ons toegezegd hier nu inderdaad snel mee aan de slag te gaan.
De andere twee moties gaan over de Huishoudelijke Ondersteuning. Het nieuwe beleid van de gemeente Eindhoven pakt voor teveel mensen helemaal niet goed uit. Daarover is de gemeente eind vorig jaar al op de vingers getikt door de Centrale Raad van Beroep. Vorige week heeft ook de Rechtbank klip en klaar uitgesproken dat de gemeente fout zit. Het college wil deze uitspraak eerst nog eens goed bestuderen. De SP vindt dat prima maar vindt het niet terecht dat de 200 bezwaarmakers nog langer moeten wachten. Het college wil nu alleen aan de vier bezwaren waarover de Rechter zich heeft uitgesproken tegemoet komen. Maar de afspraak in de gemeenteraad is dat deze vier als voorbeeld en testcase dienen voor alle 200. Dan moeten nu ook alle 200 per direct de hulp krijgen waar ze recht op hebben. De tweede motie die de SP indiende zegt dat er vanaf heden bij het toekennen van huishoudelijke ondersteuning in nieuwe situaties rekening gehouden moet worden met de uitspraak van de Rechtbank. Helaas stemde een meerderheid van de gemeenteraad (PvdA, GroenLinks, CDA, 50PLUS, VVD, LPF, LE, CU en H.A.G. de Leeuw) tegen deze moties. Maar daarmee is het nog niet verloren want op 24 september wordt er in de gemeenteraad gediscussieerd over de toekomst van de huishoudelijke ondersteuning.
 
Jannie Visscher, raadslid voor de SP in Eindhoven, j.visscher@eindhoven.nl
 

U bent hier